Duurzaam materiaal om spelenderwijs te leren communiceren

Nieuw duurzaam speelgoed om kinderen met een beperking te leren communiceren_Goodwill.nl

In Matthijs wordt dagondersteuning aangeboden aan kinderen met een mentale of motorische beperking. Communicatie is nodig om in interactie te gaan met andere kinderen en de leefwereld te verruimen. Binnen Matthijs proberen we voor elk kind de communicatie te optimaliseren met als doel: zoveel mogelijk begrijpen en zich zo goed mogelijk kunnen uiten voor zoveel mogelijk gesprekspartners. Bij jonge kinderen (tussen 1,5 tot 6 jaar) bereik je dit het best door al spelend te leren.

We kozen voor de aankoop van duurzaam materiaal van Playmobil en Lego Duplo. De kleurrijke figuren zijn heel herkenbaar en spreken tot de verbeelding. De blokken zijn makkelijk te hanteren en veilig voor de kleine kindermondjes. Ze worden binnen een therapeutische setting gebruikt om nieuwe woordenschat aan te leren, sociale interactie aan te gaan. Dankzij Goodwill konden verschillende sets worden aangekocht om op een speelse manier het thema dieren en voertuigen aan te brengen. Hieronder staan voorbeelden van de oefeningen.


Dieren Duplo
“Mag de vogel in de boom? En Poes ook?” Door eenvoudige opdrachten te geven stimuleren we het taalbegrip.

“Panda mag ook van de glijbaan, net als jij.” Herkenbare situaties nodigen uit om een gesprekje te starten.

Er werd bewust gekozen voor een set met twee dieren om de kindjes te leren om dezelfde te vinden.


Nieuw spelmateriaal om te leren communiceren bij een beperking_Goodwill.nl

Voertuigen Playmobil
“Brrrrr. Kan jij de lippen laten trillen als de auto er aan komt? Wat hoor ik daar? De brandweerwagen, tie taa, tie taa,… “ Ideaal om de mondmotoriek te oefenen, om later woordjes mooi te kunnen uitspreken.

“Wie mag in de auto? Kies maar.” Leren om keuzes te maken.

“Kijk eens wat ik doe?” Oefenen met gedeelde aandacht.

“Kun jij dat ook?” Oefenen met imiteren.


Mijn eerste Duplo
“Moet poes weer in de ring? Zal ik helpen?” Niet alle kindjes kunnen praten, maar door hun lichaamstaal te lezen en ze gebaartjes te leren, kunnen we ze wel leren om iets aan ons te vertellen.

“Poes is jarig! Blaas het kaarsje uit!” We oefenen de mondmotoriek.


Goed doel
Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen én een Goodwill Day mede mogelijk maken? Doe mee en word sponsor!

WORD SPONSOR

Goodwill Days

juli 2024

Naar de speeltuin toe

Naar de speeltuin toe

Wat een heerlijke dag om naar de speeltuin te gaan. Het zonnetje schijnt speciaal voor onze kindjes van het MKD. Bij binnenkomst zien we een hele grote zandbak waar direct heerlijk in gespeeld wordt. Met schepjes en emmertjes […]

Verder lezen

juni 2024

Spelen bij Peppa Pig World

Spelen bij Peppa Pig World

Wauw, wat was dat geslaagd! Ons uitje naar Peppa Pig World, een binnenspeeltuin in het thema van Peppa Pig, met 51 kinderen en 30 begeleiders van Kombino Kinderopvang. Bij Kombino in Zoetermeer en Den Haag komen kinderen tot […]

Verder lezen

^