Het Kinderpuzzel- en Kleurboek in de praktijk

5 juli 2017
De Kinderpuzzel- en Kleurboeken van GoodwillGoodwill® maakt al 25 jaar exclusieve Kinderpuzzel- en kleurboeken. Een maandelijkse uitgave die volledig zelf wordt ontworpen en samengesteld. Medisch Kinderdagverblijven (MKD’s) in het hele land ontvangen elke maand gratis nieuwe boeken met steeds een wisselend thema. Hoe wordt het boek gebruikt in de praktijk?

Elke maand een nieuwe boek, al meer dan 12 jaar
Janette Janssen werkt als groepsbegeleider bij Kinderdagcentrum (KDC) Binderen in Helmond, onderdeel van Stichting Oro. “Ik werk nu 12 jaar op het KDC en maandelijks ontvangen we nieuwe Kinderpuzzel- en Kleurboeken. We gebruiken deze boeken als ondersteuning bij ons lesmateriaal. Mijn voorgangster werkte hier al mee dus de boeken komen echt al een hele poos. “

Medisch Kinderdagverblijf (MKD)
MKD is een verzamelnaam voor diverse vormen van kinderopvang. Kinderen die om uiteenlopende redenen meer aandacht en/of zorg nodig hebben dan de reguliere opvang kan bieden. Het Kinderdagcentrum Binderen is er voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Kinderen worden hier gestimuleerd in hun ontwikkeling. Dit vraagt om specifieke begeleiding en soms verzorging. Er zijn veel kosten en bezuinigingen in de jeugdzorg. Naast het basisbudget is het niet of nauwelijks mogelijk om extraatjes voor de kinderen te regelen. De kleurboeken van Goodwill zorgen elke maand voor momenten van ontspanning en educatie. Janette: “Zowel wij als de Kinderpuzzel- en Kleurboeken werken met thema’s. Bijvoorbeeld de seizoenen, Sinterklaas, dieren of vakantie. Voor elk thema zijn er passende kleurplaten en spelletjes die we gebruiken in onze lesmethode maar ook ter ontspanning.”

Kijk in de video hoe een Kinderpuzzel- en Kleurboek van Goodwill® eruit ziet:

Samen kleur geven aan elk kind
De missie van Goodwill is: samen kleur geven aan elk kind. Kinderen bij Kinderdagcentrum Binderen hebben een ontwikkelingsachterstand. “De verschillende soorten spelletjes en kleurplaten in verschillende moeilijkheidsgraad zorgen ervoor dat er voor ieder kind een uitdaging is. Op een ontspannen manier kan een kind zich ontwikkelen en nieuwe dingen ontdekken. Sommige kinderen kunnen goed zelf kleuren binnen de lijntjes, anderen hebben juist één op één begeleiding nodig om zelf te kunnen krassen.” legt Janette uit. Erbij horen en zo lekker op je eigen niveau aan de gang zijn past helemaal bij de visie van het KDC.

Goodwill Day met Gerda Havertong
In de Kinderpuzzel- en Kleurboeken staat ook een verslag met tekst en foto’s van een Goodwill Day van één van de Medisch Kinderdagverblijven die zich aangemeld hebben bij Goodwill. Een Goodwill Day is een extraatje, een geluksmomentje voor de kinderen. Dit kan een uitstapje zijn, het inrichten van een snoezelhoek of aanschaf van speciaal spelmateriaal. Kinderdagcentrum Binderen heeft een voorleesmiddag met Gerda Havertong gehGerda Havertong leest voor.ad. In zomerse sferen heeft Gerda aan drie groepen boekjes over de zomer voorgelezen. Daarna deelde ze kadootjes uit aan het KDC. Janette vertelt over deze kadootjes: “We hebben met de waardecheque van Goodwill nieuwe puzzels en prent/leesboeken aangeschaft die passen bij onze nieuwe onderwijsmethode Piramide. Deze methode voor regulier onderwijs is speciaal voor het KDC aangepast zodat ook kinderen met een verstandelijke beperking zich kunnen ontwikkelen. De start van de methode vraagt om veel nieuw (les)materiaal en er zijn geen financiële middelen om ineens voldoende materiaal te kopen. Nu hebben we fijne nieuwe spullen en ook nog een gezellige middag met Gerda Havertong gehad!”

Binnenkort is het bezoek van Gerda Havertong aan KDC Binderen in Helmond terug te lezen in het Kinderpuzzel- en Kleurboek. Ook online staat een verslag van het voorlezen door Gerda Havertong bij KDC Binderen.


 

Goodwill Days

mei 2020

Wobbel voor De Valkhorst van Adelante Zorggroep

Wobbel voor De Valkhorst van Adelante Zorggroep

Een wobbel is een houten halfronde plank die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Eigenlijk is het voor elk kind iets anders, het is maar net wat zij er op dat moment mee doen. Je kunt er op […]

Verder lezen

april 2020

2 nieuwe iPads voor ODC BaLaDe in Waalwijk

2 nieuwe iPads voor ODC BaLaDe in Waalwijk

De groepen Dolfijn en Zeepaard van het Orthopedagogisch Dagcentrum BaLaDe hebben elk een nieuwe iPad. De kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar hebben mogelijk een ontwikkelingsachterstand. De begeleiders stimuleren de ontwikkeling van de kinderen, observeren veel, zoeken […]

Verder lezen

^