De achtergrond van een Goodwill Day

    Voorlezen door Gerda Havertong bij de jongste kinderen van MKD De Kleine Cauw
31 mei 2017
Op zondag 11 juni om 13.30 uur komt Goodwill op TV. RTL4 zendt dan het programma Medical Travel uit. In dit programma worden kijkers geïnformeerd, geadviseerd en geïnspireerd op medisch gebied. In deze herhaling zijn beelden te zien van de Goodwill Day van MKD De Kleine Cauw van Stichting Maashorst. Maar wat is nu een MKD en wat is een Goodwill Day?

De kinderen van MKD De Kleine Cauw
Lara Kluijtmans werkt als Coördinator Gezin Centraal bij Stichting Maashorst. Zij legt uit voor welke kinderen een MKD bedoeld is: “Als kinderen langere momenten op de dag behandeling nodig hebben in een andere omgeving dan hun eigen school of kinderopvang, dan kunnen ze terecht bij een MKD (Multidisciplinair Kinder Dagverblijf) van Stichting Maashorst. Hier wordt dagbehandeling aangeboden aan jonge kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Kinderen die in principe normaal begaafd zijn, maar wel (ernstige) ontwikkelings-, gedrags- en/of leerproblemen vertonen. Denk hierbij aan kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS), kinderen met gedragsproblemen waarvan de oorzaak nog onbekend is en kinderen met hechtingsproblematiek. De meeste kinderen bezoeken de dagbehandeling vier tot vijf dagen per week.”

Dagprogramma
In het dagprogramma van de dagbehandeling staan structuur, duidelijke regels en veiligheid centraal. Daarnaast is de nabijheid van de volwassenen van belang. De groepen zijn klein en er is zicht op de achterliggende reden van het gedrag. De kinderen werken en spelen in groepjes, maar er is ook aandacht voor de individuele behoeften van elk kind afzonderlijk. In het dagprogramma komt alles aan bod: samen spelen en eten, buiten spelen, boekjes lezen, samen of alleen knutselen, een werkje maken. Zelf leren kiezen wat je wilt gaan doen, rekening houden met andere kinderen en samen leren spelen, zijn belangrijke leerpunten binnen de dagbehandeling. Er wordt nauw samengewerkt met een logopediste en kinderfysiotherapeute, die op locatie de behandeling bieden.

Samenwerking tussen onderwijs en zorg
Lara is trots op de belangrijke en goede samenwerking tussen onderwijs en zorg bij Stichting Maashorst: “Behalve met de logopediste en fysiotherapeute werken we intensief samen met speciaal onderwijs van De Rietlanden. In onderwijs- zorggroepen werkt een leerkracht naast de pedagogisch medewerker zodat kinderen geen didactische achterstand oplopen.”

Bezuinigingen jeugdzorg
Binnen de jeugdzorg hebben de afgelopen jaren veranderingen in financiering plaatsgevonden waarbij organisaties met flinke bezuinigingen te maken kregen. Het doel van de verschuiving is dat de zorg binnen de regio georganiseerd wordt en op maat van de vraag. Lara: “Doordat ook Stichting Maashorst met flinke bezuinigingen te maken kreeg hebben we de keuze gemaakt om de begeleiding van de kinderen onveranderd te laten, maar vooral de ondersteunende diensten te minimaliseren. Daarnaast ligt de focus op wat nodig is voor de behandeling en de algemene ontwikkeling van de kinderen en hun gezinnen en minder op de extra’s zoals uitstapjes. Hiervoor zijn we afhankelijk van giften en vrijwilligers.”

Goodwill® geeft kleur aan elk kind

Goodwill zet zich al 25 jaar in voor kinderen die verblijven in een MKD. Met financiële ondersteuning uit het bedrijfsleven geven zij elke maand een nieuw Kinderpuzzel- en Kleurboek uit. Volledig zelf ontworpen en afgestemd op kinderen die verblijven in een MKD. Daarnaast krijgen MKD’s een waardecheque voor een Goodwill Day. De cheque kunnen ze naar eigen wens besteden. Dat kan een uitstapje zijn of aanschaf van speciaal (spel)materiaal. Goodwill is voor De Kleine Cauw een belangrijke partner. Lara is enthousiast: “Zij ondersteunen MKD’s in het hele land op het gebied van deze extra’s. Vorig jaar hebben zij nieuwe fietsen geschonken waar we weer jaren plezier van kunnen hebben. Per post krijgen wij kleurboeken toegestuurd voor de kinderen en Goodwill ondersteunt MKD’s in het organiseren van het jaarlijkse Sint en Piet bezoek. Voor de meeste kinderen is een bezoek aan een pretpark of dierentuin niet vanzelfsprekend dus de waarde cheque is heel welkom.”

Goodwill Day als dagje uit
De Kleine Cauw heeft de waardecheque inmiddels verzilverd. Lara: “Met de waardecheque hebben we een bijzonder leuke dag gehad. Gerda Havertong kwam ’s ochtends de jongste kinderen voorlezen. Daarna gingen de oudere kinderen met een grote touringcar naar De Efteling. De eerste keer in zo’n grote bus was al spannend. Bij De Efteling werd het Sprookjesbos bezocht. Tussendoor kon iedereen even ontladen door te kleuren in de Kinderpuzzel- en Kleurboeken.”

De cameraploeg van RTL4

In verband met het 25-jarig bestaan van Goodwill liep de hele dag een cameraploeg van RTL4 mee. De pedagogisch medewerkers hebben de kinderen goed voorbereid op wat er zou gaan gebeuren. Lara: “De jongste kinderen vonden het eerst toch een beetje spannend en kropen bij de pedagogisch medewerkers op schoot. Na even wennen werden ze nieuwsgierig naar de camera en de mensen daarachter. De grotere kinderen hadden al snel geen aandacht meer voor de camera, ze werden afgeleid door alles wat ze zagen in de Efteling.”

TV uitzending Medical Travel bij RTL4
Het programma Medical Travel zendt de beelden uit van de Goodwill Day van De Kleine Cauw. Kijk zondag 11 juni om 13.30 uur naar RTL4 en zie de belevenissen van deze kinderen.

Het item over Goodwill is ook (terug) te zien op ons YouTube kanaal.

Kinderen van MKD De Kleine Cauw stappen voor het eerst in een touringcar.    MKD De Kleine Cauw wordt gefilmd door de cameraploeg van RTL4 voor Medical Travel

Goodwill Days

augustus 2019

Racen met de nieuwe driewieler bij Youké Dikkie Dik

Racen met de nieuwe driewieler bij Youké Dikkie Dik

De kinderen van de dagbehandelingsgroep Dikkie Dik in Amersfoort hebben een nieuwe driewieler gekregen. Een speciale fiets waar je ook met z’n tweeën op kunt. Wie achterop durft te klimmen kan degene die fietst een extra zetje geven. […]

Verder lezen

juli 2019

Nieuwe zand- en watertafel voor KDC de Rietpol

Nieuwe zand- en watertafel voor KDC de Rietpol

KDC de Rietpol in Geldermalsen is een kinderdagcentrum voor jonge kinderen in de leeftijd van 0 t/m 5 jaar met een ontwikkelingsachterstand en voor kinderen met een Ernstige Meervoudige Beperking in de leeftijd van 5 t/m 18 jaar. […]

Verder lezen

H
E
L
P

N
U

^