Betrokken ondernemer aan het woord: Iwan Fransen van JustNimbus

“Ik vind het fijn om nu iets goeds te kunnen doen voor een ander. En zeker voor kinderen.” Maak kennis met Iwan Fransen. Deze betrokken Goodwill deelnemer is dagelijks bezig met regenwater. Zijn bedrijf JustNimbus verkoopt slimme regenwatersystemen die regenwater opvangen om zo 50 % op kostbaar drinkwater te besparen.

Duurzaamheid
Al van jongs af aan is Iwan Fransen geïnteresseerd in duurzaamheid, ons klimaat en de manier we omgaan met de aarde. Hij nam geen genoegen met antwoorden als ‘oh, dat heeft nauwelijks invloed op ons’ als hij zich afvroeg of zoveel auto’s met bijbehorende uitlaatgassen wel goed zouden zijn voor het milieu. Toch was hij ook geen groen geitenwollensokkentype op sandalen. Hij was zich vooral heel erg bewust van de aarde en haar mogelijkheden op het gebied van energie. Hij sleutelde aan brommers en motoren, knutselde zijn eigen windmolen en rijdt ‘gewoon’ auto.

Iwan Fransen van Just imbus op de foto_Goodwill

Bouwkundig vraagstuk
Tijdens zijn werk als bouwkundig ingenieur kwam het vraagstuk: kunnen we regenwater gebruiken om de wc door te spoelen om zo een woning te verduurzamen? Een uitdaging voor Iwan Fransen. Zijn interesse, kennis en ervaring kwamen samen. Hij heeft een regenwatersysteem met een speciale opvangzak ontworpen en toepasbaar gemaakt. Met als resultaat dat hij in 2009 zijn eerste regenwatersysteem kon installeren. Iwan over het product: “Het is een grote zak van circa 3 x 3 x 0,5 meter die in de kruipruimte van een woning wordt gelegd. Via de regenpijp loopt het regenwater van het dak in de zak, er kan dan 4.500 liter opgevangen worden. De zak wordt aangesloten op het toilet, de wasmachine en een buitenkraan om de tuin te besproeien. Zo wordt het regenwater gebruikt en bespaar je 50 % op het drinkwater.”

Groeien en delen
Enthousiast en gemotiveerd om meer mensen bewust te maken van de mogelijkheden om regenwater te gebruiken ging hij aan de slag met zijn eigen onderneming. Met de installatie van zo’n 15 tot 20 regenwatersystemen per jaar had hij er een uit de hand gelopen hobby en leuke bijbaan aan. Nu zit hij echter al op 170 installaties per jaar en zit de planning dit jaar tot november al vol. Tijd om nieuwe mensen in te huren én iets extra’s te kunnen doen vertelt Iwan: ‘Nu ga ik lekker met mijn bedrijf. Dan vind ik het fijn om iets goeds te kunnen doen voor een ander, zonder commercieel belang. Goodwill heeft een mooi initiatief, zeker voor kinderen. Ik heb zelf een zoontje van 3 jaar en dan grijpt dit je toch harder aan.”

Corona
Sinds de corona crisis is het aantal aanvragen bij JustNimbus flink gestegen. Corona heeft de bewustwording bij veel mensen vergroot. En ze ook tot actie aangezet om zelf hun steentje bij te dragen aan een beter milieu. Een besparing van 50 % op je drinkwater heeft een grote impact. Het idee en het product zijn eigenlijk al eeuwenoud legt Iwan uit: “Het regenwater dat gratis naar beneden valt, wordt opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van het toilet, in de wasmachine en de buitenkraan om vervolgens ramen te wassen en de tuin te besproeien. Het regenwater is schoon en zacht waardoor het voor was en wasmachine eigenlijk ook nog eens veel beter is. Door de toenemende welvaart en de luxe en het gemak van stromend water uit de kraan is het opvangen van regenwater langzaam verdwenen.”

Noodzaak
En nu is het juist noodzaak om regenwater op te vangen. Bij heftige regenval wordt het riool ontlast en drinkwater wordt niet onnodig verspild: “Het regenwater is een buffer voor droge perioden. We hebben een paar lange, hete en droge zomers gehad de afgelopen jaren waarin zelfs een sproeiverbod werd opgelegd en mensen werden opgeroepen om zuinig te zijn met drinkwater. In delen van Nederland is de grondwaterstand enorm laag maar moet er toch drinkwater opgepompt worden. Dan is het toch absurd dat we dat schaarse water gebruiken om onze toiletten door te spoelen? En met het veranderende klimaat zullen we in Nederland steeds vaker te maken krijgen met langdurig droge periodes én met hevige regenbuien. Dat geldt eigenlijk voor de hele BeNeLux waar JustNimbus nu actief is.”

Bent u ook een maatschappelijk betrokken ondernemer? Doe mee met Goodwill, samen geven we kleur aan de zorg!

WORD SPONSOR

Goodwill Days

juni 2024

Spelen bij Peppa Pig World

Spelen bij Peppa Pig World

Wauw, wat was dat geslaagd! Ons uitje naar Peppa Pig World, een binnenspeeltuin in het thema van Peppa Pig, met 51 kinderen en 30 begeleiders van Kombino Kinderopvang. Bij Kombino in Zoetermeer en Den Haag komen kinderen tot […]

Verder lezen

mei 2024

Een top optreden

Een top optreden

En het was zeker top! Muziek en meezingen, daarmee krijg je snel de sfeer erin. We hadden onze bewoners vooraf geobserveerd en wisten wat in de smaak zou vallen. Daarom hebben we koor Top Theater uitgenodigd in het […]

Verder lezen

^