Schommelbank voor kinderen met een visuele beperking

De kinderen van ontwikkeling stimuleringsgroep (OSG) de Vlinder genieten van het heerlijk schommelen op hun nieuwe schommelbank.

OSG de Vlinder is er voor visueel beperkte kinderen in de leeftijd van 1½ tot 5 jaar. Het zijn slechtziende of blinde peuters waarbij sprake is van een stagnatie in de ontwikkeling en/of er is behoefte aan extra ondersteuning of training van vaardigheden. Het gaat om kinderen waarvan de verwachting bestaat dat ze voor een optimaal verloop van hun ontwikkeling aangewezen zijn op een behandelgroep. OSG de Vlinder valt onder Koninklijke Visio, afdeling Revalidatie en Advies in Nijmegen.

Ontwikkelen met een visuele beperkingChillen in de nieuwe schommelbank_Goodwill.nl
De Vlinder is er omdat Visio het belangrijk vindt om de wereld van jonge visueel beperkte kinderen groter te maken én dichterbij te halen, zodat zij zich samen met veel plezier zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen! Het stimuleren van het maken van de volgende stap in de spelontwikkeling in een toegankelijke en veilige (spel)omgeving is een belangrijk onderdeel voor alle kinderen bij de Vlinder. Hierbij zoeken ze afstemming op de bewegingsmogelijkheden van het kind zodat deze naar zelfstandig bewegen geleid wordt.

Schommelbank
Een medewerkster van OSG de Vlinder legt uit waarom gekozen is voor een nieuwe schommelbank: “Naast de trampoline, zandbak, praatbloem en fietsjes misten we nog een schommel in de tuin. Deze past helemaal in ons bewegingsverhaal. Een schommel om plezier mee te hebben, tot rust te komen, samen te kunnen zitten/ liggen met andere kinderen en/of begeleiders, zelf te kunnen schommelen (inspanning) en een nieuwe ervaring op te doen. Dat de kinderen er heerlijk op kunnen relaxen is op de foto’s vast te zien!” 

Zien met andere zintuigen
Gebruiken de kinderen met een visuele beperking hun andere zintuigen om te kunnen ‘zien’? Een medewerkster leg uit: “Het zicht en de compensatie is per kind verschillend. Een buitenstaander heeft niet eens altijd in de gaten dat een kind bijvoorbeeld maar 10% ziet, zoveel doet het kind nog met de visus. En 10% zicht betekent: wat een normaal ziend persoon op 10 meter afstand kan waarnemen, ziet iemand met 10% pas op 1 meter. Compensatie is er verder door tast in te zetten. Al kan dat soms ook heel spannend zijn. Vooral bij materialen die ineens een andere vorm aan kunnen nemen, zoals klei, spons, zand etc. Ook het gehoor is een sterke compensatie. De kinderen horen geluiden eerder omdat een goed ziend iemand meer gefocust is op het zien.” 
Nieuwe schommelbank voor kinderen met visuele beperking-Goodwill.nl
Over Visio
Bij Visio kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn, ook als zij daarnaast een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking hebben. Persoonlijk en professioneel betrokkenen kunnen ook bij Visio terecht voor informatie en deskundigheidsbevordering. Medewerkers van Visio kijken naar wat wél kan in plaats van wat níét kan.

Goed doel
Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen én een Goodwill Day mede mogelijk maken? Doe mee en word sponsor!

WORD SPONSOR

Goodwill Days

juli 2024

Naar de speeltuin toe

Naar de speeltuin toe

Wat een heerlijke dag om naar de speeltuin te gaan. Het zonnetje schijnt speciaal voor onze kindjes van het MKD. Bij binnenkomst zien we een hele grote zandbak waar direct heerlijk in gespeeld wordt. Met schepjes en emmertjes […]

Verder lezen

juni 2024

Spelen bij Peppa Pig World

Spelen bij Peppa Pig World

Wauw, wat was dat geslaagd! Ons uitje naar Peppa Pig World, een binnenspeeltuin in het thema van Peppa Pig, met 51 kinderen en 30 begeleiders van Kombino Kinderopvang. Bij Kombino in Zoetermeer en Den Haag komen kinderen tot […]

Verder lezen

^