Nieuws

Nieuwjaar

Afbeelding bij thema Nieuwjaar_Goodwill.nl

Na de drukke december maand keert in januari de rust terug. Te veel prikkels zorgen voor onrust bij mensen met een vorm van dementie en kinderen in een medisch kinderdagverblijf. Om alle prikkels en emoties te verwerken is het heerlijk om te puzzelen of te kleuren. Ontspanning voor je hersenen en leuk om te doen. Doe mee, dan geven we samen kleur aan de zorg!

WORD SPONSOR


Bouw & Techniek

Afbeelding bij Puzzel- en Kleurboek februari

Technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Ook in de bouw. Een bouwplaats ziet er anno 2022 heel anders uit dan zo’n 60 jaar geleden. Voor kinderen en volwassenen blijft het interessant om een bouwwerk te zien verrijzen. In deze editie kunnen jong en oud afbeeldingen over bouw en techniek herkennen. Doe mee, dan geven we samen kleur aan de zorg!

WORD SPONSOR


Nieuwe spellen voor ontwikkeling van de kinderen

Samen spelen, leren en ontdekken is het uitgangspunt bij Kleine Maatjes in Haarlem. Om goed te kunnen aansluiten bij het ontwikkelingsniveau van de kinderen is het belangrijk om geschikt spelmateriaal te kunnen aanbieden. Zoals sensorische spellen waarbij de zintuigen geprikkeld worden en spellen voor de cognitieve ontwikkeling, het proces van leren.

Sensorisch spelmateriaal
Een medewerkster vertelt: “Wat zijn we blij met al het mooie nieuwe speelgoed! Noah vermaakt zich heel goed met de mooie zwart-wit ballen. De kleurstelling zwart-wit kunnen jonge kinderen heel goed zien. Er zit een mooi geluidje in, dat is superleuk om te horen als je de ballen weggooit!”

Snoezelen
“De nieuwe glitterframes zijn erg mooi. Als we ze bewegen zien we alle glittertjes langzaam naar beneden lopen, de kinderen kunnen hier heel geconcentreerd naar kijken en van genieten. Het is een snoezelmateriaal dat de zintuigen prikkelt. Het snoezelen heeft vaak een rustgevende werking op de kinderen waardoor ze lekker kunnen ontspannen.”

Cognitieve ontwikkeling
“Larissa en Vanity hebben weer wat meer uitdaging gekregen om zich cognitief verder te ontwikkelen. Larissa is bezig met het sorteren van de kleuren. Op deze manier leert ze kleuren te matchen en te benoemen! En Vanity gaat oefenen om te kleuren met de krijtjes op het krijtbord. Zo leert ze om het krijtje op een juiste manier vast te houden en maakt ze kennis met alle verschillende kleuren. Ook de knikkerbaan is een groot succes. Kleine knikkers leren vast houden is goed voor de fijne motoriek en als ze van de baan af rollen hebben de kinderen de grootste lol!”

Over Kleine Maatjes
Kleine Maatjes is een kinderdagverblijf voor kinderen van 0 t/m 4 jaar die kinderverpleegkundige- en/of ontwikkelingsgerichte zorg nodig hebben. Ze bieden opvang in groepsverband en specialistische zorg op maat in een huiselijke en liefdevolle omgeving.

Goed doel
Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen én een Goodwill Day mede mogelijk maken? Doe mee en word sponsor!

WORD SPONSOR


Tips voor welzijn bij dementie

21 september 2021
“Laat je eigen ego en wensen thuis!” Heidi Nusselder, een creatieve ondernemer op het gebied van dementie, geeft tips om het welzijn te meten én te vergroten bij mensen met dementie.

Heidi Nusselder over het welzijn van dementie_Goodwill

Het meten van welzijn
Welzijn is het gevoel van welbevinden. Bij mensen met dementie draagt hun welzijn bij aan hun kwaliteit van leven. Maar hoe kun je dit nou meten? Heidi legt uit: “Mensen met dementie vinden het lastig om uitgebreid te communiceren. De taalfunctie is aangetast, en het denkende brein functioneert op een lager pitje. Het emotionele brein staat echter op scherp, wat maakt dat een reactie ‘puur’ is; niet denken maar doen. Gedrag is spontaan en zelfs ondoordacht. Mensen die op dit niveau, het onderbrein, functioneren geven dus direct aan wat leuk is en wat niet leuk is. Dit kan verbaal en non-verbaal geuit worden. Door observatie kun je waarnemen of iemand ontspannen is of gespannen. Wordt er boos iets geroepen? Of is iemand juist lekker aan het ‘zitten’? Vindt iemand het prettig om heen en weer te lopen? Of wil iemand juist bij jou zijn? Welzijn is voor iedereen en zelfs op ieder moment anders. Heb je bedacht dat mevrouw Jansen mee kan helpen met het opvouwen van de was omdat het gisteren zo goed ging? Het kan zijn dat dit vandaag helemaal niet lukt, om welke reden dan ook.”

Hoe vergroot je het welzijn van mensen met dementie?
“Mensen met dementie ervaren veelal angst en kunnen minder goed tegen prikkels. De prikkelverwerking is verstoord; alles komt binnen, een filter is er niet. Ons gezonde denkende brein gaat daarom ook te snel voor hen. Bedenk dus dat zij trager reageren en deel daarom jouw informatie in korte stukjes. Maak pauzes in jouw zinnen. Geef de kans om het te laten binnendringen. En overvraag en test niet door opmerkingen als: ‘Weet je nog wie ik ben?’

Mensen met dementie hebben ook zingeving nodig, willen er bij horen. Door hen met respect, geduld en liefdevolle aandacht te benaderen voelt iemand zich waardevol. Dat kan door het doen van een activiteit, maar bovenal door er ‘te zijn’.

We willen altijd graag een gesprek op gang houden, praten, vragen stellen. Maar dat hoeft helemaal niet. Samen bij elkaar zitten zonder iets te zeggen is ook goed. Blader door een boek, bekijk foto’s, kijk door het raam naar buiten, pak elkaars hand vast, alles is goed.

En heeft iemand met dementie behoefte aan meer actie? Dan kan hij of zij zich heel waardevol voelen door mee te kunnen helpen. Met klusjes in het huishouden, tafel dekken, planten verzorgen, eten voorbereiden, koffie uitdelen. Van betekenis zijn, is dan erg belangrijk.”

Tips om te doen voor welzijn
“Voor mensen met dementie is het fijn om activiteiten op hun belevingsniveau aan te passen. Ieder mens is verschillend. Verdiep je daarom in wat men vroeger fijn vond om te doen, of waar hij/zij goed in is. Activiteiten kunnen heel divers zijn:

  • Als het moeilijker is om verbaal te communiceren, zet dan ook in op zintuigelijke activering. Dus biedt activiteiten aan die het horen, kijken, proeven, voelen en ruiken prikkelen.
  • De beleving is soms al voldoende, denk bijvoorbeeld aan het bakken van een appeltaart en welke zintuigen dan allemaal geprikkeld worden.
  • Muziek doet wonderen, zeker het om favoriete liedjes gaat van een persoon.
  • Beweeg samen: wandelen, was opvouwen, tuinieren, stoel-gym.
  • Kleuren, puzzelen of een quiz doen.
  • Knopen sorteren of plaatjes knippen uit een tijdschrift.
  • Huishoudelijke klusjes zoals helpen met bed opmaken of samen koken.

Alles kan. Maar daarbij geef ik wel een laatste en belangrijke tip: Laat je eigen ego en wensen thuis. De wens van de mens met dementie staat nu voorop. Ga daarin mee en doe mee, ook al is het niet jouw favoriete activiteit.

En weet: mensen met dementie doen niets expres. Ze zoeken naar antwoorden op hun veranderde omgeving. Want zij ervaren dit als hun werkelijkheid.”

Lees ook het blog waarin Heidi uitlegt hoe het brein bij dementie werkt, hoe passiviteit doorbroken kan worden en hoe waardevol een kleurboek kan zijn.

Over Brein Inzicht & Heidi Nusselder
Heidi Nusselder is een creatieve ondernemer op gebied van dementie. Ze zet zich in als trainer en (wandel)coach, maar ook als ontwikkelaar en projectleider. De slogan van haar bedrijf Brein inzicht is ‘oog voor dementie’. Dat omvat alles hierin: als we samen de mens met dementie beter begrijpen en beter kunnen begeleiden, dan kunnen we hun wereld een stuk meer ontspannen en comfortabeler maken. Heidi maakt bijvoorbeeld seizoensgerichte activiteiten pakketten. Naast haar ondernemerschap is Heidi werkzaam als coördinator op een geheugensteunpunt: “Daar begeleiden en activeren we mensen met beginnende dementie en ondersteunen mantelzorgers.”

Bent u ook een maatschappelijk betrokken ondernemer? Doe mee met Goodwill, samen geven we kleur aan de zorg!

WORD SPONSOR

Betrokken ondernemer aan het woord: Birgit Mandjes

5 juli 2021

Hoe kwetsbaar onze hersenen zijn heeft Birgit Mandjes van heel dichtbij meegemaakt. Haar zoon heeft als gevolg van een ongeluk blijvend hersenletsel, haar moeder overleed aan een herseninfarct en haar vader had de laatste jaren van zijn leven ernstige dementie. Met haar bedrijf AMN Drunen is zij sponsor van Goodwill: “Het is een doelgroep naar mijn hart.”

“Een uitje naar een speeltuin, ik weet zelf hoe gelukkig kinderen daar van worden. Het zijn relatief kleine dingen, maar juist dat blijft ze bij. Er zijn geen tonnen nodig om leuke initiatieven te realiseren. Ik doe hier graag aan mee.”

Ondernemer en moeder
Birgit Mandjes-Nawijn is 54 jaar, getrouwd en moeder van 2 kinderen. In 2003 is ze gestart met haar eigen administratiekantoor. Een goedlopend kantoor waarbij ze zowel particuliere als zakelijke klanten helpt met diverse administratie taken als aangiftes voor inkomstenbelasting, omzetbelasting en het opstellen van jaarrekeningen.

Hersenletsel
In 2014 was haar zoon Duang 16 jaar toen hij een ongeluk kreeg. Op zijn snorscooter werd hij aangereden door een automobilist. Duang lag 4 maanden in coma. De vooruitzichten waren slecht maar hij kwam weer bij. Inmiddels is hij 23 jaar maar door de hersenschade die hij door het ongeluk heeft opgelopen zit zijn verstandelijke leeftijd op het niveau van een 6-7 jarige. Hij kan duidelijk praten, hij is zindelijk en kan binnenshuis zelfstandig lopen. Voor langere afstanden is een rolstoel nodig omdat hij snel uit balans raakt. Zijn korte termijn geheugen werkt niet, prikkels zijn snel te veel en hij kan zich maar kort concentreren. Hierdoor is een vorm van onderwijs of dagbesteding niet mogelijk. Toch zijn Birgit en haar man vooral blij met hoe hij nu is na alle negatieve vooruitzichten die ze in de eerste periode voorgespiegeld kregen.

Zorg(en)
De nasleep van het ongeluk is groot. Acht dagen na het ongeluk overlijdt de moeder van Birgit onverwachts aan de gevolgen van een herseninfarct. Naast al het verdriet om haar moeder, de onzekerheid over haar zoon en alle bijbehorende emoties moet er veel papierwerk geregeld worden. En ook het bedrijf moet draaiende blijven. Procedures over de schuldvraag en aansprakelijkheid kosten veel energie. Uiteindelijk wordt er een schikking getroffen en komt er een stukje rust terug. “Sinds het ongeluk is mijn man thuis om voor onze zoon te zorgen samen met een team van 4 zorgverleners. We hebben 6 dagen per week van 9.00 – 17.00 uur een hulpverlener die ons ondersteunt en met onze zoon dingen onderneemt. Ze gaan vaak samen naar buiten, een rondje maken of met het abonnement naar De Efteling, Duang geniet daar enorm van. Daarnaast hebben wij ook nog een dochter. Zij was 14 jaar op het moment van het ongeluk, zat midden in de puberteit en had en heeft nog steeds ook onze aandacht nodig.”

“Door het ongeluk hebben we ineens een heleboel kennis en ervaring over wat er allemaal komt kijken bij soortgelijke situaties. Ik wil dat graag doorgeven zodat ik daar een ander mee kan helpen. Nu geef ik af en toe advies op fiscaal gebied. Bijvoorbeeld over beleggen na het ontvangen van een schade uitkering.”

Ondanks alles staat het gezin positief in het leven. “We kijken vooruit en we roeien met de riemen die we hebben.”

Bent u ook een maatschappelijk betrokken ondernemer? Doe mee met Goodwill! Samen geven we kleur aan de zorg!

WORD SPONSOR


Nieuws

november 2021

Nieuwjaar

Nieuwjaar

Na de drukke december maand keert in januari de rust terug. Te veel prikkels zorgen voor onrust bij mensen met een vorm van dementie en kinderen in een medisch kinderdagverblijf. Om alle prikkels en emoties te verwerken is […]

Verder lezen

november 2021

Bouw & Techniek

Bouw & Techniek

Technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Ook in de bouw. Een bouwplaats ziet er anno 2022 heel anders uit dan zo’n 60 jaar geleden. Voor kinderen en volwassenen blijft het interessant om een bouwwerk te zien verrijzen. In deze editie […]

Verder lezen

Goodwill Days

november 2021

Sinterklaas 2021

Sinterklaas 2021

“Sinterklaas Kapoentje,gooi wat in m’n schoentje,gooi wat in m’n laarsje.Dank u, Sinterklaasje.” Sinterklaas in NederlandSinterklaas komt op 13 november weer vanuit Spanje naar Nederland. Pieten, pepernoten en pakjes neemt hij mee. Door de corona maatregelen zal hij ook […]

Verder lezen

oktober 2021

Nieuwe spellen voor ontwikkeling van de kinderen

Nieuwe spellen voor ontwikkeling van de kinderen

Samen spelen, leren en ontdekken is het uitgangspunt bij Kleine Maatjes in Haarlem. Om goed te kunnen aansluiten bij het ontwikkelingsniveau van de kinderen is het belangrijk om geschikt spelmateriaal te kunnen aanbieden. Zoals sensorische spellen waarbij de […]

Verder lezen

^