Nieuws

Betrokken ondernemer aan het woord: Menno Sieds Mensonides van Buro Hollema


“Iedereen hoort erbij!” Bij het ontwerpen van de openbare ruimte in een woonwijk worden de toekomstige gebruikers gevraagd naar hun wensen. Samen wordt zo het best passende plan gemaakt en uitgewerkt door Buro Hollema. Een ingenieurs- en adviesbureau in Rolde, gericht op een duurzame leefomgeving voor iedereen. Menno Sieds Mensonides is één van de eigenaren en vertelt hoe meedoen met Goodwill past bij hun visie.

Blog over betrokken ondernemer Menno Sieds Mensonides van Buro Hollema

Kwetsbare groepen
“Ik werd getriggerd door de gebruikers van de kleurboeken. Zowel de kinderen in medisch kinderdagverblijven als de volwassenen met dementie zijn uiterst kwetsbaar én ook onderdeel van onze participatie samenleving. Waarin we gestimuleerd worden zoveel mogelijk zelf en samen te doen als burgers. En daar hoort iedereen bij. Wij maken veel ontwerpen voor zorginstellingen en integrale kindcentra. Naast wettelijke eisen en de wensen van de gebruikers denken wij mee. Door onze jarenlange ervaring weten we wat belangrijk is voor deze kwetsbare groepen. Wij delen deze kennis graag om tot een definitief ontwerp te komen.”

Bedrijfskleurplaat
“Onderwerpen als duurzaamheid, klimaat, energie en milieu spreken mij enorm aan. Het zijn thema’s waar wij in ons werk dagelijks mee te maken hebben én die in de kleurboeken terugkomen. Dat is heel mooi en zorgt op een structurele manier voor ontspanning. Goodwill heeft voor ons een kleurplaat ontworpen, deze verschijnt in het kleurboek maar is ook hier te downloaden.”

Maatschappelijk betrokken
“Voor ons is maatschappelijk verantwoord ondernemen best heel belangrijk. Het werk zelf heeft de eerste prioriteit maar dat werk doen we samen met alle medewerkers, dat zijn er op dit moment 14. We vinden het belangrijk om deze mensen gezond en vitaal te houden. We kiezen heel bewust voor sponsoring van initiatieven die hieraan bijdragen. Naast Goodwill sponsoren we bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd bij ons in Rolde. Een grote groep mensen kan hier aan mee doen en anderen kunnen komen kijken, het verbindt de lokale samenleving.”

Toekomst
“Het is belangrijk om de jeugd enthousiast te krijgen voor ons vak. We werken mee aan open dagen en techniekdagen waarbij basisschool jeugd al kennis kan maken met de technische sector. En we hebben stagiaires van o.a. studies civiele techniek en landschapsarchitectuur. Op deze manier dragen we kennis over en krijgen jongeren de kans om zelf te ervaren wat het werk inhoudt. De aanwas van jonge mensen blijft achter terwijl in dit vakgebied veel mensen tegen hun pensioen aan zitten. De vraag naar onze expertise en het werk blijft gelijk dus we kunnen nog heel wat enthousiaste mensen gebruiken!”


Gepubliceerd op 18 september 2023

Bent u ook een maatschappelijk betrokken ondernemer? Doe mee met Goodwill, samen geven we kleur aan de zorg!

DRAAG BIJ
Een bron van plezier: bewegende tegels

MOC ’t Kabouterhuis biedt hulp en begeleiding aan kinderen met een ontwikkelingsachterstand, opvoedingsproblemen of psychische/psychiatrische problemen. Op de locatie Amsterdam Zuidoost zijn vier groepen voor kinderen tussen 2 en 5 jaar die drie dagen per week naar de groep komen.

Zintuigelijke motoriektegels_Goodwill

Zintuiglijke motoriektegels
De speelhal voor deze groepen is vernieuwd. Een medewerkster vertelt: “We hebben daarvoor zintuiglijke motoriektegels aangeschaft. Dit zijn tegels gevuld met een vloeibare, gekleurde gel. Als een kind op een tegel drukt met de hand of voet komt de gel in de plaat in beweging en creëert mooie, bewegende en kleurrijke vormen. De kinderen waren meteen enthousiast en ontdekken de tegels met hun voeten en handen. Ze genieten ervan om ermee te spelen. Soms helpt het hen ook om rustig te worden.”

Prikkel je zintuigen
De tegels liggen in de vernieuwde speelhal waar de kinderen vrij kunnen ontdekken. “De tegels zijn onderdeel van de inrichting en dus continu beschikbaar. Regelmatig lopen de kinderen hier naar toe om zich te verwonderen wat er gebeurd als je op een tegel staat. Ze leren verschillende kleuren, ontdekken verschillende vormen en zien het effect wanneer je de tegel beweegt. Verschillende zintuigen worden zo geprikkeld. De kinderen ervaren veel plezier, zowel alleen als ook samen met hun vrienden. Kortom, de motoriektegels zijn een echte aanwinst voor onze kinderen en onze locatie.”

Goed doel
Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen én een Goodwill Day mede mogelijk maken? Doe mee en word sponsor!


WORD SPONSOR


Natuurspeeltuin voor Kombino

“Wij vinden het belangrijk dat onze kinderen zich buiten veilig kunnen voelen en zich optimaal kunnen ontwikkelen op alle ontwikkelingsgebieden. Een groepje medewerkers vormde de “tuincommissie” en samen bedachten zij een super leuke natuurspeeltuin, waar van alles te ontdekken is. Het is een hele gave beleeftuin geworden!” Bij Kombino Kinderopvang komen zowel reguliere als kinderen met een extra zorgvraag spelen. De kinderen zijn van 0 tot 5 jaar. Bij de locatie in Zoetermeer gaan de kinderen minimaal 2x per dag naar buiten.

Ontdekken, spelen en leren
Er is een groot zandgedeelte voor alle kinderen. Samen met de pedagogisch medewerksters spelen de kinderen heerlijk in het nieuwe fijne zand. Vele zandtaartjes worden gebakken!
In ons nieuwe buitenkeukentje kunnen de kinderen lekker koken en bakken. De juffen worden verwend met gebakken eitjes, soep en taart. De kinderen kunnen zich uitleven in de kruiptunnel, in het houten huisje en over de autobanden die een trap vormen. Uiteraard ontbreken de schommels en de glijbaan niet. Picknicken doen we met elkaar op de boomstammen en rondom de bloementuin. Kortom er is voor alle kinderen, groot en klein, met en zonder zorgvraag heel veel te beleven en te ontdekken.

Te leuk!
De kinderen hebben ontzettend veel plezier. “De meeste kinderen praten nog niet, maar we zien elke dag blije gezichtjes zodra ze de tuin inlopen. Eén nadeel: als het tijd is om te eten, en de kindjes moeten weer naar binnen……. Pfff een strijd om ze de tuin uit te krijgen 😊”

Goed doel
Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen én een Goodwill Day mede mogelijk maken? Doe mee en word sponsor!
WORD SPONSOR


Zand- en zomerspelen bij ’t Kempske

Een feestelijke dag vol plezier die aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. Dat zijn de zand- en zomerspelen bij ’t Kempske in Terborg.

Zand- en waterspelen bij medisch kinderdagverblijf_Goodwill

Een medewerkster vertelt: “Binnen hadden we de zandbak omgetoverd tot zand- en modderbak. Bij dit modderfestijntje konden de kinderen kiezen of zij alleen met zand of ook met water erbij wilden spelen. Een sensopathische beleving voor de kinderen die heel mooi liet zien hoe de kinderen zand, water en modder op verschillende manieren ervaren. Er stond een groot springkussen klaar. De kinderen konden naar hartenlust springen en zich uitleven. En voor de kinderen die dat fysiek niet kunnen was het een heerlijke plek om te liggen en te chillen. Binnen was een clown die met muziek, verhaaltjes en ballonnen de kinderen heeft vermaakt. Uiteraard hoort er een feestelijke lunch bij zo’n mooie dag: heerlijke patatjes en een bekertje roomijs als toetje. De kinderen gingen moe maar voldaan naar huis. Het was een geslaagde dag!”

Lekker springen op het springkussen_Goodwill

Over ’t Kempske
’t Kempske is een orthopedagogisch centrum waar kinderen van 1 t/m 6 jaar met ontwikkelingsproblemen komen. Het orthopedagogisch centrum biedt een kind een veilige basis om zich te ontwikkelen. Aan de hand van een plan wordt de ontwikkeling van het kind gestimuleerd. De kinderen worden ondersteund en behandeld door een multidisciplinair team. ’t Kempske is onderdeel van Zozijn.

Goed doel
Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen én een Goodwill Day mede mogelijk maken? Doe mee en word sponsor!
WORD SPONSOR


Buitenspeelgoed voor JoKi-C

Speelgoed voor buiten, om lekker mee in beweging te zijn. Dat was de wens van JoKi-C in Oosterhout. En dat lukt met de 2 nieuwe steps, graafmachines voor in de zandbak en een set Riverstones.

2 nieuwe steps voor medisch kinderdagverblijf_Goodwill.nl

Uitpakken
Een medewerkster vertelt: “De dozen met het speelgoed hebben we samen met de kinderen uit de auto gesjouwd en mee naar de groep genomen. Wat een voorpret! De kinderen konden niet wachten om er mee te spelen. Hun geduld werd op de proef gesteld. Alles uitpakken, bewonderen en de stepjes monteren. Ondertussen werd er gefantaseerd over wanneer en met welk speelgoed het eerst gespeeld kon worden. Eindelijk was het dan tijd om buiten te spelen. Het ene kind wilde meteen met de graafmachines in de zandbak. De ander riep: ‘Mag ik de step, ik wil de blauwe!’ Oh oh oh een ander kindje wilde ook al op de blauwe step. Gelukkig konden we afspraakjes maken zodat we allemaal aan de beurt zouden komen. Het ene kind kon weliswaar harder steppen dan de ander maar de stralende gezichtjes zeiden dat het helemaal niet uitmaakte.

In de zandbak hebben de graafmachines hun werk gedaan. Er zijn ondertussen al heel wat bergen zand verzet.

Evenwicht
“De kinderen wilden ook wel de Riverstones proberen, ook wel rivierstenen of stapstenen genoemd. Het is de bedoeling om van de ene steen naar de steen te lopen of zelfs te springen. Goed voor coördinatie en motoriek, maar zo zeg, dat is moeilijk! En toch is het ons wel gelukt!

Dank je wel Goodwill! Wij hebben nog meer speelplezier door al dat leuke speelgoed. Vrolijke groetjes namens alle grote en kleine mensen van JoKi-C in Oosterhout.”

Wiebelen op de stapstenen_Goodwill.nl

Over JoKi-C
JoKi-C biedt onder ander dagbehandeling op een MKD voor kinderen van 2 tot 7 jaar. Zij krijgen dagbehandeling in een groep met maximaal 10 kinderen. De dagbehandeling is er voor kinderen met diverse gedrags- en ontwikkelingsproblemen zoals bijvoorbeeld trauma- en hechtingsproblematiek, autisme of ADHD. Uitgangspunt bij de dagbehandeling is het kind behandelen in en samen met zijn eigen omgeving. Het stimuleren van de ontwikkeling van het kind staat centraal. Er wordt gewerkt aan verduidelijking van de problematiek en een passende benadering. Ouders krijgen meer kennis en inzicht, wat hun opvoedvaardigheden versterkt.

Goed doel
Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen én een Goodwill Day mede mogelijk maken? Doe mee en word sponsor!
WORD SPONSOR


Zwemuitje voor CityKids

Kinderen van de CityKids locaties in Barendrecht en Capelle-Rivium zijn wezen zwemmen bij zwembad Oostervant in Rotterdam. Eigenlijk is het vooral waterpret met voor iedereen 1-op-1 begeleiding door een ouder, pedagogisch medewerker, stagiaire of vrijwilliger.

zwemuitje voor Citykids_goodwill

Waterpret
Eenmaal in het zwembad werden de kinderen begeleid en mochten zij zelf aangeven wat ze wilden doen. Zwemmen in het diepe bad, spelen in het kinder-/babybadje, glijden op de glijbaan of spelen op de grote vlotten. De kinderen genoten zichtbaar van het zwemmen. Spetteren, vanaf de kant in het water springen en spelen met emmertjes water. Ze hadden een glimlach van oor tot oor, en de begeleiding dus ook. Na een uurtje was het tijd om weer om te kleden. In de kantine kon nog iets gegeten en gedronken worden. Daarna kwamen de taxi’s om iedereen terug te brengen naar de juiste locatie.

Zwemmen alleen met sponsoring mogelijk
De kinderen van CityKids kunnen vaak niet zwemmen en de meesten komen nooit in een zwembad. Normaal krijgen kinderen via school zwemles en heeft de gemeente een potje voor de financiering. De kinderen van CityKids vallen hier buiten en kunnen daarom alleen zwemmen door sponsoring.

Veilig genieten van water
In het zwembad zijn genoeg zwembandjes en zwemgordels beschikbaar. En er is heel veel speelgoed: ballen, emmertjes, banden en glijbanen. De kinderen kunnen veilig ontspannen en genieten van een uurtje waterpret. Een hele mooie bijkomstigheid is dat tijdens het zwemmen de ouders elkaar ontmoeten en ervaringen met elkaar kunnen delen. Ook moslim ouders vinden het heel fijn dat ze zo, in speciale badkleding, de kans krijgen om met hun kind te zwemmen.

Goodwill Day in het zwembad_Goodwill

Over CityKids
CityKids is een Medische Kindzorg Instelling en heeft diverse specialiteiten, namelijk het verpleegkundig kinderdagverblijf (VKDV), het kinderdagcentrum (KDC), kinderthuiszorg, praktisch pedagogische gezinsbegeleiding (PPG) en begeleid en beschermd wonen. De instelling bevindt zich op locaties in Rotterdam, Capelle a/d IJssel, Barendrecht, Den Haag, Zuidland en Delft. CityKids geeft bijzondere kinderen en jongeren de aandacht en ruimte zich te ontwikkelen en volop mee te doen!

Goed doel
Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen én een Goodwill Day mede mogelijk maken? Doe mee en word sponsor!
WORD SPONSOR


Betrokken ondernemer aan het woord: Birgit Mandjes

5 juli 2021

Hoe kwetsbaar onze hersenen zijn heeft Birgit Mandjes van heel dichtbij meegemaakt. Haar zoon heeft als gevolg van een ongeluk blijvend hersenletsel, haar moeder overleed aan een herseninfarct en haar vader had de laatste jaren van zijn leven ernstige dementie. Met haar bedrijf AMN Drunen is zij sponsor van Goodwill: “Het is een doelgroep naar mijn hart.”

“Een uitje naar een speeltuin, ik weet zelf hoe gelukkig kinderen daar van worden. Het zijn relatief kleine dingen, maar juist dat blijft ze bij. Er zijn geen tonnen nodig om leuke initiatieven te realiseren. Ik doe hier graag aan mee.”

Ondernemer en moeder
Birgit Mandjes-Nawijn is 54 jaar, getrouwd en moeder van 2 kinderen. In 2003 is ze gestart met haar eigen administratiekantoor. Een goedlopend kantoor waarbij ze zowel particuliere als zakelijke klanten helpt met diverse administratie taken als aangiftes voor inkomstenbelasting, omzetbelasting en het opstellen van jaarrekeningen.

Hersenletsel
In 2014 was haar zoon Duang 16 jaar toen hij een ongeluk kreeg. Op zijn snorscooter werd hij aangereden door een automobilist. Duang lag 4 maanden in coma. De vooruitzichten waren slecht maar hij kwam weer bij. Inmiddels is hij 23 jaar maar door de hersenschade die hij door het ongeluk heeft opgelopen zit zijn verstandelijke leeftijd op het niveau van een 6-7 jarige. Hij kan duidelijk praten, hij is zindelijk en kan binnenshuis zelfstandig lopen. Voor langere afstanden is een rolstoel nodig omdat hij snel uit balans raakt. Zijn korte termijn geheugen werkt niet, prikkels zijn snel te veel en hij kan zich maar kort concentreren. Hierdoor is een vorm van onderwijs of dagbesteding niet mogelijk. Toch zijn Birgit en haar man vooral blij met hoe hij nu is na alle negatieve vooruitzichten die ze in de eerste periode voorgespiegeld kregen.

Zorg(en)
De nasleep van het ongeluk is groot. Acht dagen na het ongeluk overlijdt de moeder van Birgit onverwachts aan de gevolgen van een herseninfarct. Naast al het verdriet om haar moeder, de onzekerheid over haar zoon en alle bijbehorende emoties moet er veel papierwerk geregeld worden. En ook het bedrijf moet draaiende blijven. Procedures over de schuldvraag en aansprakelijkheid kosten veel energie. Uiteindelijk wordt er een schikking getroffen en komt er een stukje rust terug. “Sinds het ongeluk is mijn man thuis om voor onze zoon te zorgen samen met een team van 4 zorgverleners. We hebben 6 dagen per week van 9.00 – 17.00 uur een hulpverlener die ons ondersteunt en met onze zoon dingen onderneemt. Ze gaan vaak samen naar buiten, een rondje maken of met het abonnement naar De Efteling, Duang geniet daar enorm van. Daarnaast hebben wij ook nog een dochter. Zij was 14 jaar op het moment van het ongeluk, zat midden in de puberteit en had en heeft nog steeds ook onze aandacht nodig.”

“Door het ongeluk hebben we ineens een heleboel kennis en ervaring over wat er allemaal komt kijken bij soortgelijke situaties. Ik wil dat graag doorgeven zodat ik daar een ander mee kan helpen. Nu geef ik af en toe advies op fiscaal gebied. Bijvoorbeeld over beleggen na het ontvangen van een schade uitkering.”

Ondanks alles staat het gezin positief in het leven. “We kijken vooruit en we roeien met de riemen die we hebben.”

Bent u ook een maatschappelijk betrokken ondernemer? Doe mee met Goodwill! Samen geven we kleur aan de zorg!

WORD SPONSOR


Goodwill Days

februari 2024

Sensorische wandpanelen

Sensorische wandpanelen

Oefenen met vormen, kleuren, ordenen, motoriek, oog- handcoördinatie De jonge kinderen (2-6 jaar) die naar de dagbehandeling bij entrea lindenhout komen zijn zich volop aan het ontwikkelen. Om de ontwikkeling te stimuleren worden er verschillende spelmaterialen ingezet. De […]

Verder lezen

januari 2024

Snoezelhuisje voor Zuidzon De Winde

Snoezelhuisje voor Zuidzon De Winde

Een plekje om te relaxen, te knuffelen, een boekje te lezen of lekker te spelen. De kinderen van orthopedagogisch centrum Zuidzon De Winde in Didam hebben allemaal wel een eigen favoriete bezigheid in het snoezelhuisje. En soms is […]

Verder lezen

^