Duurzaam materiaal om spelenderwijs te leren communiceren

Nieuw duurzaam speelgoed om kinderen met een beperking te leren communiceren_Goodwill.nl

In Matthijs wordt dagondersteuning aangeboden aan kinderen met een mentale of motorische beperking. Communicatie is nodig om in interactie te gaan met andere kinderen en de leefwereld te verruimen. Binnen Matthijs proberen we voor elk kind de communicatie te optimaliseren met als doel: zoveel mogelijk begrijpen en zich zo goed mogelijk kunnen uiten voor zoveel mogelijk gesprekspartners. Bij jonge kinderen (tussen 1,5 tot 6 jaar) bereik je dit het best door al spelend te leren.

We kozen voor de aankoop van duurzaam materiaal van Playmobil en Lego Duplo. De kleurrijke figuren zijn heel herkenbaar en spreken tot de verbeelding. De blokken zijn makkelijk te hanteren en veilig voor de kleine kindermondjes. Ze worden binnen een therapeutische setting gebruikt om nieuwe woordenschat aan te leren, sociale interactie aan te gaan. Dankzij Goodwill konden verschillende sets worden aangekocht om op een speelse manier het thema dieren en voertuigen aan te brengen. Hieronder staan voorbeelden van de oefeningen.


Dieren Duplo
“Mag de vogel in de boom? En Poes ook?” Door eenvoudige opdrachten te geven stimuleren we het taalbegrip.

“Panda mag ook van de glijbaan, net als jij.” Herkenbare situaties nodigen uit om een gesprekje te starten.

Er werd bewust gekozen voor een set met twee dieren om de kindjes te leren om dezelfde te vinden.


Nieuw spelmateriaal om te leren communiceren bij een beperking_Goodwill.nl

Voertuigen Playmobil
“Brrrrr. Kan jij de lippen laten trillen als de auto er aan komt? Wat hoor ik daar? De brandweerwagen, tie taa, tie taa,… “ Ideaal om de mondmotoriek te oefenen, om later woordjes mooi te kunnen uitspreken.

“Wie mag in de auto? Kies maar.” Leren om keuzes te maken.

“Kijk eens wat ik doe?” Oefenen met gedeelde aandacht.

“Kun jij dat ook?” Oefenen met imiteren.


Mijn eerste Duplo
“Moet poes weer in de ring? Zal ik helpen?” Niet alle kindjes kunnen praten, maar door hun lichaamstaal te lezen en ze gebaartjes te leren, kunnen we ze wel leren om iets aan ons te vertellen.

“Poes is jarig! Blaas het kaarsje uit!” We oefenen de mondmotoriek.


Goed doel
Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen én een Goodwill Day mede mogelijk maken? Doe mee en word sponsor!

WORD SPONSOR

Goodwill Days

april 2024

Nieuw zandbak speelgoed

Nieuw zandbak speelgoed

Hoi allemaal!Wij zijn hele stoere jongens van 3 – 5 jaar oud die ontzettend blij zijn met het nieuwe speelgoed voor de zandbak. Het wordt nog wel even spannend om samen te delen. Dat moeten wij nog een […]

Verder lezen

maart 2024

Paashazen op bezoek

Paashazen op bezoek

Het voorjaar staat voor de deur. Op 31 maart en 1 april is het Pasen. Dus de Paashazen huppelen weer vrolijk rond om paaseieren te verstoppen. Op bezoek bij mensen met dementieTwee paashazen waren vorig jaar te gast […]

Verder lezen

^