Betrokken ondernemer aan het woord: Mathieu Lebens

12 april 2021

“Deze sponsoring vind ik het beste bij mij passen.” Maak kennis met Mathieu Lebens, betrokken ondernemer én vader. Met zijn bedrijf CoachIT is hij al 12 jaar een trouwe sponsor van Goodwill.

Mathieu Lebens van Coach-IT met een bedrijfskleurplaat_Goodwill.nl

Sponsoring
Al in 2009 begon Mathieu Lebens met de sponsoring van Goodwill. “De kleurboeken speciaal voor medisch kinderdagverblijven spraken me toen al aan. Ik vind het heel passend om dit te sponsoren.” Over het uitbreiden van de gebruikers van de kleurboeken bij dementie zorgcentra kan hij kort zijn: “Ik vind het een heel goed idee.”

Bedrijfskleurplaat
In de loop van de jaren heeft Mathieu Lebens diverse kleurplaten door Goodwill laten ontwerpen voor zijn bedrijf CoachIT. “Alle bedrijfskleurplaten zet ik vervolgens op onze website en ik bestel altijd een paar kleurboeken extra. Deze laat ik graag zien aan mijn klanten. Ook kinderen uit mijn familie kleuren graag in de boeken, dat doen ze heel keurig.”

Ondernemen voor de lol
Mathieu Lebens is 72 jaar en werkt nog steeds omdat hij het zo leuk vindt. “Ja, ik werk echt nog voor de lol. In uren probeer ik wel wat te minderen, maar als ondernemer blijft dat lastig. Mijn werk vind ik leuk en ik doe het graag. Ik coach in de IT, vandaar de bedrijfsnaam CoachIT. Ik heb een technische achtergrond en begon in de jaren ’70 met werken in de IT. In 1996 werd ik verantwoordelijk voor HR. En dat is meer dan alleen maar mensen aannemen. Het begeleiden van mensen bij een vertrek is een hele andere opgave. Ik raakte gemotiveerd om mensen zo goed mogelijk te begeleiden bij een ontslag, en de periode erna. Ik wilde de strohalm zijn waar ze zich aan vast konden klampen en samen maakten we een plan om een nieuwe baan te vinden. Het coachen is toen voor mij echt begonnen.”

Ondernemer
In 2004 is Mathieu Lebens gestart met zijn bedrijf CoachIT in Amersfoort. Hij ging aan de slag als coach en HR manager voor en bij verschillende bedrijven. Inmiddels zijn er nog 7 coaches aangesloten bij CoachIT: allemaal zijn ze werkzaam op het gebied van coaching, IT of HR. Samen hebben ze een groot en landelijk netwerk en lossen ze vraagstukken op voor het midden- en hogere kader van bedrijven in de IT sector.

PAPI methode
Mathieu Lebens is gecertificeerd PAPI professional. PAPI is een methode die onderzoekt waar de behoefte ligt van mensen in plaats van hun competenties. Dit wordt gekoppeld aan een functieprofiel en zo kan er een goede match gemaakt worden. Maar het is ook een goede methode om in te zetten als iemand bijvoorbeeld vastloopt in zijn of haar huidige functie. Daar zit voor Mathieu een grote uitdaging in: “Functies veranderen in de loop van de jaren maar ook behoeftes veranderen door het ouder worden. Te lang in een functie blijven hangen die niet matcht met je behoefte kun je niet jarenlang volhouden. Je raakt uitgeblust. Door het onderzoek wordt iemand bewust van zijn eigen behoeftes en leert zichzelf beter kennen. Ik help mensen maar ook bedrijven om zo de juiste mensen bij de juiste functies te krijgen.”

Met de tijd mee
In de IT heeft Mathieu Lebens een hele ontwikkeling meegemaakt als het gaat om automatisering en digitalisering. En met de komst van sociale media wordt vooral LinkedIn veel door hem gebruikt. Hij en zijn collega coaches hebben een groot netwerk door jarenlange werkervaring. “In de IT zoeken we mensen voor soms hele uitzonderlijke en bijzondere functies. Vrijwel iedereen die hiervoor in aanmerking komt zit op LinkedIn. Het aanbod van kandidaten is geringer is dan de vraag. Zorg dus eerst dat je weet wie je zoekt. En dan komt het tot de kunst van HR: krijg deze mensen op bezoek om te praten.”

Bent u ook een maatschappelijk betrokken ondernemer? Laat ook een bedrijfskleurplaat maken. Samen geven we kleur aan de zorg!

WORD SPONSOR

Goodwill Days

juli 2024

Naar de speeltuin toe

Naar de speeltuin toe

Wat een heerlijke dag om naar de speeltuin te gaan. Het zonnetje schijnt speciaal voor onze kindjes van het MKD. Bij binnenkomst zien we een hele grote zandbak waar direct heerlijk in gespeeld wordt. Met schepjes en emmertjes […]

Verder lezen

juni 2024

Spelen bij Peppa Pig World

Spelen bij Peppa Pig World

Wauw, wat was dat geslaagd! Ons uitje naar Peppa Pig World, een binnenspeeltuin in het thema van Peppa Pig, met 51 kinderen en 30 begeleiders van Kombino Kinderopvang. Bij Kombino in Zoetermeer en Den Haag komen kinderen tot […]

Verder lezen

^