Medische en reguliere kinderopvang ineen, alleen maar voordelen

18 mei 2020

“Wij werken vanuit ons hart,” zegt Malou Jonker, directeur van Kombino Kinderopvang in Zoetermeer. “Elk kind is uniek, sommigen zijn speciaal. Zij hebben op medisch of pedagogisch gebied extra zorg nodig. Wij bieden ook deze extra zorg aan, zodat alle kinderen die bij ons komen zich samen kunnen ontwikkelen.”

Malou Jonker, directeur Kombino_Goodwill.nl

Per toeval ontstaan
Mede eigenaar en oprichtster Irene Vogel is begonnen als kinderverpleegkundige bij haar eigen medisch kinderdagverblijf. Door een brand moest er noodgedwongen een tijdelijke locatie voor de kinderen gezocht worden. Ze kon terecht bij een regulier kinderdagverblijf. Daar zag ze hoe de kinderen elkaar, soms zelfs letterlijk, meetrokken. Er was een mooie interactie tussen de kinderen en er zat goede vooruitgang in hun ontwikkeling. Voor Irene geldt dat alle kinderen uniek zijn, je stopt ze niet in een hokje. Samen is zoveel mooier, waarom gaan we dit niet altijd zo doen?

Passie om kinderen te helpen
Wetten, regelgeving en financiering verschillen sterk voor de medische en de reguliere opvang. Maar het lukte Irene om een gemende kinderopvang neer te zetten. Malou Jonker kwam 9 jaar geleden bij Kombino. Inmiddels heeft ze zelf 4 kinderen en vormt ze sinds 2018 samen met Irene de directie. Malou vertelt hierover: “Ik ben begonnen als kinderverpleegkundige en ik vind het nog altijd fantastisch om hier te werken. Eigenlijk zie ik het als mijn hobby. Kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling is echt mijn passie.” De kinderen voor reguliere opvang en de kinderen met een extra zorgvraag zitten door elkaar, de verhouding is ongeveer 1/3 van de groep zorg en 2/3 van de groep regulier. “Door de gemengde groepen hebben alle kinderen het gevoel dat ze gelijk zijn. Dat iemand in een rolstoel zit of sondevoeding heeft is hier net zo normaal als dat de één zwarte krullen heeft en de ander stijl blond haar.”

Voordelen op een rij
Voor alle kinderen zijn er alleen maar voordelen aan het samen spelen, groeien en ontwikkelen.

Voordelen voor reguliere kinderen:

  • Er is altijd een verpleegkundige aanwezig. Dat geeft een veilig gevoel bij ouders.
  • De kinderen hebben de mogelijkheid om elke week te zwemmen.
  • Ze krijgen een bredere kijk op andere kinderen, ze zien een rolstoel en accepteren deze.
  • Kinderen beschouwen elkaar als kinderen, niet als een kind dat iets heeft.
  • Als blijkt dat er logopedie of fysiotherapie nodig is, zijn deze specialismes al in huis. Het kan eenvoudig en vertrouwd opgestart worden.

Voordelen voor kinderen met een zorgvraag:

  • Ze worden geholpen door de reguliere kinderen op een spelenderwijze manier, zoals bij een broer/zus situatie.
  • Zij zien en leren dat alle kinderen gelijk zijn en dat iedereen zijn eigen specifieke eigenschappen heeft.
  • Ze voelen zich net zoals alle andere kinderen.
  • De kinderen worden gestimuleerd om te groeien omdat ze zich optrekken aan hun groepsgenoten door het na willen en kunnen doen van een ander.

Samenwerking
De huidige locatie van Kombino bevindt zich naast het pand van Kentalis, dit is speciaal basis- en voortgezet onderwijs voor kinderen met problemen op het gebied van spraak, taal en gehoor. Er zijn korte lijnen en een fijne samenwerking vertelt Malou: “We kunnen wekelijks gebruik maken van de snoezelruimte, ballenbak en gymzaal. Daar zijn we echt heel erg blij mee.”

Malou Jonker aan het werk bi Kombino_Goodwill.nl

Zorg verlenen staat voorop
“We hebben nu een overzichtelijk team van kinderen en medewerkers. Daardoor ken ik iedereen wat ik ook heel belangrijk vind, net als het persoonlijk contact met de ouders. Op ouderavonden zijn Irene en ik zelf aanwezig en bakken we zelf iets lekkers voor bij de koffie. Op die manier willen we onze betrokkenheid laten zien. Uitbreiden in aantallen staat niet op de wensenlijst maar we zouden het wel fantastisch vinden als dit concept op meer plekken toegepast wordt. Mijn drive is altijd om mensen te willen helpen. Wij zijn daarom ook niet zo zakelijk. Eigenlijk alleen als het echt moet. Het zorg verlenen staat voorop. Soms zijn we zakelijk gezien te menselijk en doen we meer dan nodig is. Maar dat komt vanuit die passie. En de waardering krijgen we terug van kinderen en hun ouders. Dat is waar we het voor doen!”

Bent u een maatschappelijk betrokken ondernemer? Laat het zien en doe mee met Goodwill. Sponsor de Goodwill Days en geef kleur aan de zorg!

WORD SPONSOR

Goodwill Days

juni 2023

De kinderboerderij op bezoek

De kinderboerderij op bezoek

Een aantal dieren van mobiele boerderij Huppeldepup is op bezoek geweest bij Villa Clementina in Zemst. Het zonnetje scheen en de kindjes keken er naar uit om naar het grasveld met de dieren te gaan. Villa Clementina is […]

Verder lezen

juni 2023

Genieten van live muziek

Genieten van live muziek

Een trekzak, twee violen, een contrabas en een elektronische piano. Wat hebben we een prachtige middag gehad met het muziekoptreden van de mannen van Zigeunerorkest Cserebogàr. Enthousiaste muzikanten die heel mooi contact maakten met onze bewoners van Wonen […]

Verder lezen

^