Kleurplaten voor de zorg


Een momentje van ontspanning. Even uit het hoofd zijn. Afleiding van waar je bent of wat pijn doet. Prikkels verwerken, emoties tot rust laten komen en kleuren kiezen om uiting te geven aan je gevoel. Kleurplaten voor de zorg, ze zijn er en worden elke dag met liefde en aandacht ontworpen voor kwetsbare gebruikers. Maak kennis met Ineke, zij is één van de illustratoren bij Goodwill en legt uit welke verschillende kleurplaten ze zoal maakt en hoe ze dat doet.

Kleurplaten voor de zorg_Goodwill.nl

Momenten die er toe doen
“Van kleins af aan heb ik altijd heel veel getekend. Ik vond het toen al leuk om te doen. Goed observeren, verhoudingen bekijken en vooral veel doen. Steeds opnieuw, steeds een beetje beter. Op een leeg vel iets moois creëren is gewoon hartstikke leuk. Het bedenken en uitwerken van een tekening maakt mij ontspannen. En ik hoop dat de gebruikers van de kleurplaten diezelfde flow ervaren wanneer zij deze inkleuren. Met volle focus kleuren of puzzelen zorgt ervoor dat je ontspant. En als iemand een puzzel goed oplost of een kleurplaat naar tevredenheid heeft ingekleurd zorgt dat voor een blij en trots gevoel. Dat zijn de momenten die er toe doen.”

Inspiratie
Elke maand komt er een nieuwe editie van het Puzzel- en Kleurboek uit. Wanneer het thema bekend is gaat Ineke aan de slag. “Eerst bedenk ik welke beelden bij het thema passen en wat ik kan tekenen. Mijn inspiratie haal ik echt overal vandaan. Ik hoef maar om me heen te kijken en zie wel iets: de bomen in de verschillende seizoenen, kinderen die een broodje krijgen bij de bakker, een oudere man die zijn hondje uitlaat. Voor onderwerpen van vroeger denk ik terug aan mijn grootouders en zoek ik voorbeelden op internet.”

Voor alle leeftijden
“De kleurplaten en puzzels zijn voor zowel volwassenen als kinderen en daar zoek ik een mooie balans tussen zodat iedereen op zijn eigen niveau kan meedoen. Daarnaast houd ik rekening met de specifieke wensen. Wanneer de fijne motoriek nog niet, of juist niet meer, zo goed is zijn tekeningen met grote vlakken en dikke lijnen veel beter dan een kleurplaat met veel details en dunne lijntjes. Mandala’s zijn kleurplaten met een repeterend patroon. Dat kunnen allerlei vormen zijn. Soms herkenbaar met bloemen of vogels die steeds herhaald worden. Maar ook geometrische vormen. Iemand met dementie of autisme vindt het prettig om steeds een vakje met dezelfde vorm in te kleuren. Dat geeft een gevoel van houvast en vertrouwen.”

Digitaal tekenen
“Het tekenen doe ik op een digitaal tekenbord. Dit gaat met een digitale pen en is een stuk minder bewerkelijk dan met potlood en een gum. Het blijft handwerk, elke tekening begint blanco. Eerst een ruwe schets, daarna de definitieve lijnen. In elk kleurboek staan verslagen van de Goodwill Days. Die werk ik uit. De vrolijke foto’s met blije gezichten maken het voor mij extra leuk om dit te doen. Ik weet dat er dan is genoten van een leuke dag uit, dat maakt het werk voor mij fantastisch.”

Herkenbaar
“In het boek teken ik herkenbare voorwerpen. Dat maakt het makkelijk om te communiceren. Voor kinderen om nieuwe woorden te leren of om een gesprekje te voeren: ‘Wat zie je daar? Welk geluid maakt het? Spelletjes als ‘zoek de verschillen’, (simpele) sudoku, zoek de juiste schaduw bij een plaatje of een doolhof zijn heel geschikt om samen te doen. Ook met volwassenen. Gebruiksvoorwerpen van vroeger en nu staan als tekening afgebeeld, net als herkenbare situaties met karakters die samen klussen, spelletjes spelen of een taart bakken. Bij mensen met dementie kun je samen door het boek bladeren, vertel wat je ziet, vraag wat de ander ziet en laat je verrassen door het verloop van het gesprek.”

Feedback
“Voor mij is het heel nuttig om feedback te krijgen op het boek. Zo kunnen we de inhoud steeds beter afstemmen op de gebruikers. Veel medisch kinderdagverblijven gebruiken het thema van het boek in de groep. Een bedrijfskleurplaat wordt soms ingezet voor een kleurwedstrijd en als ik hoor dat mensen met dementie zelfs ruzie om de boeken maken zie ik dat toch wel als een compliment. Het is toch geweldig dat we deze mensen zo blij kunnen maken!”

Meer over Goodwill
Het Puzzel- en Kleurboek wordt al gemaakt sinds 1992. Eerst exclusief voor medisch kinderdagverblijven en sinds 2020 ook voor dementie zorgcentra. Om zo letterlijk meer kleur aan de zorg te geven. Jong en oud kunnen ontspannen door te kleuren, ze verwerken prikkels en zijn even afgeleid van hun dagelijkse zorgen en problemen. Naast het maken en verspreiden van Goodwill’s Puzzel- en Kleurboek maakt Goodwill samen met de locaties Goodwill Days mogelijk.

Werk jij bij een dementie zorgcentrum of medisch kinderdagverblijf? Meld je bij ons aan via communicatie@goodwill.nl en ontvang GRATIS een Goodwill Day en elke maand onze Puzzel- en Kleurboeken.


Gepubliceerd op 07 december 2023

Dit werk is mogelijk door financiële steun van vele sponsoren. Toon maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en doe mee met Goodwill, zo geven we samen kleur aan de zorg!

DRAAG BIJGoodwill Days

april 2024

Nieuw zandbak speelgoed

Nieuw zandbak speelgoed

Hoi allemaal!Wij zijn hele stoere jongens van 3 – 5 jaar oud die ontzettend blij zijn met het nieuwe speelgoed voor de zandbak. Het wordt nog wel even spannend om samen te delen. Dat moeten wij nog een […]

Verder lezen

maart 2024

Paashazen op bezoek

Paashazen op bezoek

Het voorjaar staat voor de deur. Op 31 maart en 1 april is het Pasen. Dus de Paashazen huppelen weer vrolijk rond om paaseieren te verstoppen. Op bezoek bij mensen met dementieTwee paashazen waren vorig jaar te gast […]

Verder lezen

^