Voor het slapen gaan nog 1 verhaaltje….

9 oktober 2017
Samen op de bank, tussen de kussens, aan tafel, op je buik op de grond, in bed: voorlezen kan echt overal. En gelukkig maar, want het is zo belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Dat weet iedereen. Maar waarom Voorlezen aan kindereneigenlijk? Miriam Mennes is logopedist bij Kinderpraktijk Groningen. Zij werkt veel met kinderen op het medisch kinderdagverblijf van Elker. Speciaal voor ons blog geeft ze tips en uitleg.

Een rustig en gezellig moment
Lekker samen, lichamelijk contact. Het is een activiteit die een peuter of kleuter nog niet alleen kan en dus zorgt voorlezen voor contact en communicatie. De eerste stap naar een goede taalontwikkeling.

Herhaling herhaling herhaling
In veel boekjes zit veel herhaling, maar ook een zelfde boekje vaak voorlezen zorgt voor veel herhaling. Dit is precies wat kinderen nodig hebben om zinnetjes en woordjes te onthouden. Na een tijdje kennen de kinderen het boekje zelf en kunnen ze het zinnetje gaan afmaken. Boekjes met veel herhaling zijn bijvoorbeeld:
– Waar is Dribbel? (Eric Hill)
– Wat moeten we doen met de boehoe baby? (Cressida Cowell)
– De gruffallo (Julia Donaldson & Axel Scheffer)
– Wij gaan op berenjacht (Helen Oxenbury)

Leren vertellen over problemen en bekende situaties
De fantasie van je kindje wordt geprikkeld door de verhalen in boekjes. Vaak komen er in boeken problemen voor, of je kunt bij een verhaaltje veel vragen stellen. Dit helpt kinderen om te leren logisch nadenken en problemen op te lossen. Het kan kinderen ook voorbereiden op bepaalde situaties, of ze herkennen een situatie en gaan vertellen wat ze zelf hebben meegemaakt. Voorbeelden van boeken waarbij kinderen zelf actief gaan meedenken:
– Jan Pieter gaat naar zee (Elly Zuiderveld & Marije ten Cate)
– Een gat in mijn emmer (ingrid en Dieter Schubert)
– Dikkie Dik (Jet Boeke)
– Karel gaat zwemmen (Liesbet Slegers)

Moeilijke woorden
Emoties en voorzetsels worden door een boekje vaak veel duidelijker. Dit is belangrijk voor de emotionele ontwikkeling, de taalontwikkeling en de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht. Boekjes van Kikker zijn bijvoorbeeld heel goed voor het leren herkennen en benoemen van emoties. Zoekboeken en flapjesboeken heel goed voor het leren van onder andere voorzetsels. Leerzame boekjes zijn bijvoorbeeld:
– Ik ben Bas (Dagmar Stam)
– Waar is de taart? (Thé Tjong-Khing)
– Het is herfst (Rotraut Susanne Berner)
– Waar is Dribbel (Eric Hill)
– Kikker is Bang (Max Velthuis)
– Kaatje zegt nee (Liesbet Slegers)

Leren praten en lezen

Door boekjes te lezen op rijm leren kinderen spraakklanken goed herkennen. Ze leren dat woorden op elkaar lijken en kunnen een beetje gaan voorspellen wat er komt. Rijmen is een belangrijke vaardigheid waardoor leren lezen makkelijker gaat. Daarnaast leren kinderen door samen te lezen dat je leest van links naar rechts, dat letters iets betekenen, en dat door lezen een wereld voor je open gaat. Voorbeelden van boekjes op rijm:
– Nijntje (Dick Bruna)
– Bas helpt mama (Liesbeth van Binsbergen)

Plezier
Voorlezen heeft ontzettend veel voordelen. Je kan er niet omheen. Al deze punten samen maken dat kinderen op school ook heel gemotiveerd zullen zijn om te leren lezen. Ze weten hoe fijn het is, ze weten hoe leuk verhalen kunnen zijn, ze weten al hoe boeken in elkaar zitten, ze kennen genoeg woorden om de lessen goed te begrijpen. Als een kind goed leert lezen, hebben ze meer plezier in het lezen en zullen ze ook meer gaan lezen. Dit zorgt er weer voor dat ze meer woorden en grammatica leren en blijft de taal zich ontwikkelen. Dus, voorlezen nu is plezier nu en later!

Gerda Havertong
Iemand die het belang van voorlezen volledig onderschrijft is Gerda Havertong. Als ambassadeur van Goodwill® zet zij zich belangeloos in om boekjes voor te lezen bij kinderen die verblijven in een medisch kinderdagverblijf. Met haar levendige en interactieve manier van voorlezen weet ze de aandacht van alle kinderen te trekken en vast te houden. Bekijk hier verslagen van het voorlezen door Gerda Havertong:
Gerda Havertong leest voor bij kinderdagcentrum Binderen
Gerda Havertong leest voor en gaat mee naar de Efteling
Gerda Havertong leest voor bij MKD Veendam

 samen een kinderboek lezen  Nieuwe kinderboeken

Goodwill Days

april 2024

Nieuw zandbak speelgoed

Nieuw zandbak speelgoed

Hoi allemaal!Wij zijn hele stoere jongens van 3 – 5 jaar oud die ontzettend blij zijn met het nieuwe speelgoed voor de zandbak. Het wordt nog wel even spannend om samen te delen. Dat moeten wij nog een […]

Verder lezen

maart 2024

Paashazen op bezoek

Paashazen op bezoek

Het voorjaar staat voor de deur. Op 31 maart en 1 april is het Pasen. Dus de Paashazen huppelen weer vrolijk rond om paaseieren te verstoppen. Op bezoek bij mensen met dementieTwee paashazen waren vorig jaar te gast […]

Verder lezen

^