Tóch een tocht!

6 september 2017
“Normaal kunnen wij alleen te voet ergens heen. Een tochtje maken met een huifkar die wordt getrokken door 2 paarden is echt uniek. En ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling, ” vertelt Dorien Notermans, ambulant begeleider bij de orthopedagogische dagopvang in Horst.

Kijk hoe ze genieten!

Spannend en ontspannend
Na een goede voorbereiding gingen de kinderen hun hesjes inkleuren. Daarna werd de huifkar versierd met ballonnen en werden er gekleurde linten gemaakt om mee te zwaaien. De kinderen vonden het best spannend, dit was helemaal nieuw! Dorien legt uit hoe de kinderen heel verschillend reageren op de tocht: “Ineens laten de kinderen hun andere kant zien. Hele drukke kinderen worden opeens rustig en zitten heel stil te luisteren naar het tikken van de hoeven. Ze vinden het rustgevend en ontspannend. Andere kindjes vinden het haast té spannend. Ze worden heel druk, enthousiast en wild en moeten juist getemperd worden. Doordat ze uit hun dagelijkse structuur zijn gehaald laten ze andere emoties zien.

Voorbereiding op speciaal onderwijs
De kinderen van de groepen Regenboog, Maneschijn en Rozengeur worden door Dorien en haar collega’s voorbereid op speciaal onderwijs. Er wordt geleerd hoe ze in een kring zitten, aan tafel zelf brood eten, zelf naar de wc kunnen gaan, luisteren naar een opdracht en hoe ze zich horen te gedragen in de klas. Daarbij wordt altijd gekeken naar de mogelijkheden van een kind.

Kans voor de kinderen
De huifkar kwam bij het OPD de kinderen ophalen en later weer terugbrengen. Zelfs rolstoelen konden mee in de huifkar. Dorien vertelt over deze kans: “De kinderen van het OPD in Horst hebben een mooie locatie met veel voorzieningen. Toch is het heel goed voor de kinderen om ook eens samen een uitstapje te maken. Een keer naar buiten, uit de comfortzone en iets nieuws ontdekken”.

Structuur
Dit bijzondere uitstapje is mogelijk gemaakt door een donatie van Goodwill®. Tijdens de tocht kunnen kinderen een andere kant van zichzelf laten zien en hun eigen emoties beleven. Dorien: “Na afloop werd er nog veel en lang nagepraat over de huifkartocht. Al was het voor sommige kinderen wel fijn dat de vertrouwde structuur weer terug was.”

 

Foto van het uitstapje met de huifkar     foto van de kinderen in de versierde huifkar

foto van huifkar met paarden     Foto van meisje in de huifkar

Goodwill Days

september 2017

Spelen en zwemmen voor MKD de Kleine Hoogen

Spelen en zwemmen voor MKD de Kleine Hoogen

   Vijftien kinderen van MKD De Kleine Hoogen uit Reek zijn naar speeltuin De Blije Dries in Wijchen geweest. Het beloofde een warme dag te worden, de zwemkleding was ingepakt. De kinderen (2-5 jaar) hadden er allemaal veel […]

Verder lezen

augustus 2017

Gerda Havertong leest voor bij Kinderdagcentrum Binderen

Gerda Havertong leest voor bij Kinderdagcentrum Binderen

  Gerda Havertong leest voor bij Kinderdagcentrum Binderen “Ik ken jou van TV. Ik zwaai altijd terug als jij zwaait. Zie jij mij dan ook?” Gerda Havertong werd duidelijk herkend door de kinderen. Dat is best logisch want […]

Verder lezen

H
E
L
P

M
E
E

^