Leren met modder, 5 tips!

29 juni 2018
Met z’n allen bij de zandtafel. Een beetje water bij het zachte zand en nog een beetje. Totdat het modder is. Want ja, water en zand zorgen voor modder. Lekker spetteren, het maakt niet uit dat we vies worden. Hoe viezer hoe beter! De wasmachine zorgt wel weer voor schone kleren.”

Op Modderdag staat het beleven van modder centraal. Maar waarom is dat nou zo leerzaam voor kinderen? Bij de dagbehandelingsgroep Bloesem van Youké in Ede wordt regelmatig met water en zand gespeeld, zeker in de zomer. De jeugdzorgwerkers geven 5  hele goede redenen om vaker met modder te spelen!

1. Ontspanning

Beleven van modder draait vooral om voelen. Het maakt niet uit wat je doet, het gaat om de beleving ervan. Hoe het voelt, ruikt en eruit ziet. Dit wordt ook wel sensopathisch spel genoemd. Sensopathisch spel ontspant wanneer kinderen zich hieraan kunnen overgeven. Samen aan de zandtafel, met je handen door het zand, zo ontspannend.

2.  Ontdekken en experimenteren

Als kinderen vies mogen worden tijdens het spelen voelen ze zich vrijer en gelukkiger. Ze kunnen dan beter ontdekken en experimenteren, zonder zich druk te hoeven maken over hoe vies ze zijn. Het helpt ze om heerlijk kind te zijn.

3.  Creativiteit en fantasie worden gestimuleerd

Met zand en water kan je van alles doen en maken, terwijl het geen duidelijk doel heeft. Dit zorgt ervoor dat het creatieve denken en de fantasie worden gestimuleerd.

4. Uiting van het inlevingsvermogen

Kinderen kunnen hun inlevingsvermogen kwijt in het modderspel doordat ieder kind weer iets anders bedenkt. Het ene kind wil taartjes bakken, de ander bouwt een kasteel.

5. Actief met en in de natuur

Water en zand zijn elementen uit de natuur. Als je goed om je heen kijkt kun je ze vinden en dus modder maken. Buiten met modder spelen brengt de kinderen helemaal dicht bij de natuur èn in de frisse buitenlucht.

Modder maken in de praktijkModderdag - spelen met water en zand - blog Goodwill

Bij de dagbehandelingsgroep Bloesem wordt in de zomer buiten veel modder gemaakt met behulp van emmers water en een tuinslang die bij de zandbak worden gezet. Als het daar te koud voor is kunnen de kinderen binnen met hun nieuwe zandtafel ook modder maken.

Dagbehandeling met structuur

De kinderen (2 tot 7 jaar) die naar Bloesem komen hebben het moeilijk in hun ontwikkeling en/of gedrag. Het kan zijn dat ze heel druk zijn, of juist teruggetrokken, dat ze niet goed luisteren, of veel ruzie maken. Sommige kinderen blijven achter in hun ontwikkeling, door allerlei uiteenlopende redenen. In deze situaties hebben ze extra hulp nodig om zich verder te ontwikkelen. Bij Bloesem, onderdeel van Youké,  is veel ruimte voor begeleiding en behandeling vanuit de Jeugdzorgwerkers. De kinderen krijgen een dagprogramma wat verloopt volgens een vaste dagstructuur en er wordt aan individuele behandeldoelen gewerkt.

Meedoen met Goodwill
Wilt u maatschappelijk verantwoord ondernemen en een Goodwill Day mede mogelijk maken? Word sponsor!

WORD SPONSOR

Goodwill Days

februari 2020

Uitdagende constructieblokken voor BEC Jonge Kind

Uitdagende constructieblokken voor BEC Jonge Kind

Een nieuwe blokkenset voor spannende bouwwerken, maar ook voor het stimuleren van tactiele en visuele vaardigheden. De kinderen van het Behandel- en expertisecentrum (BEC) Jonge Kind in Drachten zijn er blij mee. Ze worden uitgedaagd. Ontwikkelings- en/of gedragsproblemen […]

Verder lezen

januari 2020

Nieuw ontwikkelingsmateriaal voor Youké Tureluur

Nieuw ontwikkelingsmateriaal voor Youké Tureluur

“Wat grappig!” roept een kind. Het speelt met een nieuw magneetbord: als je er met een pinnetje op duwt komt er een magneetbolletje naar buiten. Dit is één van de nieuwe ontwikkelingsmaterialen voor de groep Youké Tureluur uit […]

Verder lezen

^