Iedereen snoezelt! Ontdek het nut van snoezelen

1 februari 2018
Een kopje warme chocolademelk, lekker uit eten in een restaurant of een dagje naar de sauna. Iedereen doet het wel eens, soms is het misschien onbewust maar op deze momenten worden je zintuigen op een prettige manier geprikkeld. En dat is snoezelen, een vorm van ontspanning.

BenaderingswijzeMeisje ontdekt de bellenbuis in snoezelkamer-Goodwill.nl

Maar je kunt er nog veel meer mee. Snoezelen is een benaderingswijze waarbij je zintuigen bewust worden geprikkeld. Dit wordt veel toegepast bij kinderen en volwassenen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Het doel is om op deze manier contact te maken met de ander om vervolgens het welbevinden te verbeteren.

Snoezelen

Een gesprek met Ilse Achterberg, eigenaar van het Snoezelcentrum in Amsterdam en oprichter van WorldWideSnoezelen.com. Ze is al meer dan 25 jaar actief betrokken bij snoezelen in Nederland. Ze organiseert lezingen, adviseert organisaties op het gebied van snoezelen en helpt bij het inrichten van snoezelruimtes.
Ilse vertelt over het ontstaan van snoezelen: “Snoezelen is in 1974 ontstaan in Nederland. Drie mannen kregen de opdracht om activiteiten te verzinnen voor “zwakzinnige patiënten”. Op basis van onderzoeken uit Amerika werden tenten gemaakt met vijf verschillende belevingswerelden. Dit bleek het begin van snoezelen, een samenvoeging van snuffelen en doezelen, een combinatie van inspanning en ontspanning. Inmiddels is snoezelen wereldwijd bekend en wordt het in veel landen ingezet.”

Medisch kinderdagverblijf (MKD)
Kinderen die naar een Medisch Kinderdagverblijf (MKD) gaan komen vaak in aanraking met snoezelen. Veel jeugdzorgorganisaties beschikken over snoezelmateriaal of zelfs een snoezelruimte. Als uitstapje is het mogelijk om het Snoezelcentrum in Amsterdam te bezoeken, hier zijn 7 verschillende snoezelruimtes met elk een eigen thema. Het is het grootste snoezelcentrum in heel Europa.

Ilse legt uit hoe snoezelen kan helpen bij kinderen met een beperking of handicap: “Bij deze doelgroep kan het heel moeilijk zijn om informatie te krijgen. De kinderen hebben moeite om zich te uiten of kunnen helemaal niet zeggen wat ze voelen. Begeleiding bij snoezelen kan dan een uitkomst zijn om problemen te achterhalen en vervolgens oplossingen te vinden waarbij het kind zich beter voelt of kan uiten. De relatie met ouders of verzorgers kan hierdoor verbeteren.”

Goodwill DaySnoezelen in felle kleuren-Goodwill.nl
Tijdens de Goodwill Day van Verpleegkundig Kinderzorghuis De Biezenwaard in Uithoorn zijn kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar met ouders en begeleiders naar het snoezelcentrum geweest. Een echt dagje uit. En ze vonden het geweldig! Er was zoveel te ontdekken. Ieder kindje had een eigen bijzondere ervaring.

Fleur zat heerlijk met haar mama te genieten op het waterbed in de natuurkamer. “Ik keek mijn ogen uit in de ruimte. Net alsof je echt in het bos bent. Ik heb verschillende materialen met mijn handen mogen voelen.”

En Gerbrand heeft met zijn vader op de piano gespeeld. Ook de black-light kamer was erg interessant: “Ik keek heel aandachtig naar de mooie kleurtjes”.

Snoezelen als therapie
Onrust, moeilijk contact maken, driftbuien, spraakproblemen, conflicten met de omgeving of moeite met eten. Het zijn een aantal voorbeelden van problemen die misschien verminderd of opgelost kunnen worden door onder begeleiding te snoezelen.

Hoe werkt dit in de praktijk? Ilse legt het uit: “In eerste instantie worden een aantal sessies in een snoezelruimte georganiseerd waarbij een begeleider observeert hoe iemand reageert. Welke kleuren, geuren, smaken of geluiden spreken aan? Er wordt snoezelmateriaal gebruikt zoals belletjes, materiaal om te voelen en bewegingen zoals wind. De uitkomst van de observatie wordt gekoppeld aan het probleem en er wordt een plan gemaakt hoe in de praktijk het probleem aangepakt kan worden zodat het welbevinden verbetert.”Meisje ontdekt de snoezelruimte - Goodwill.nl

Ilse geeft een voorbeeld: “Een kindje wordt altijd heel onrustig tijdens de verzorging. Tijdens het snoezelen blijkt dat het kindje heel goed kan ontspannen bij een bepaald muziekje. In de praktijk kan dit muziekje afgespeeld worden tijdens de verzorging zodat dit terugkerende ritueel voor zowel het kindje als de ouder/verzorger veel rustiger en prettiger verloopt. “

Snoezelen in de toekomst
De techniek gaat steeds verder. Er zijn steeds meer mogelijkheden om met een interactieve projector bewegende beelden te laten zien die ook nog eens reageren op de beweging die mensen maken. Ilse noemt het prachtige ontwikkelingen: “maar om echt resultaten te behalen is en blijft persoonlijke begeleiding bij het snoezelen noodzakelijk.”

 

Meer over de Goodwill Day
Hier kun je meer lezen en zien van de Goodwill Day van de kinderen van De Biezenwaard bij het Snoezelcentrum in Amsterdam.

Ook een Goodwill Day mogelijk maken?
Wilt u maatschappelijk verantwoord ondernemen en een Goodwill Day mede mogelijk maken? Word sponsor!

WORD SPONSOR

Goodwill Days

maart 2024

Paashazen op bezoek

Paashazen op bezoek

Het voorjaar staat voor de deur. Op 31 maart en 1 april is het Pasen. Dus de Paashazen huppelen weer vrolijk rond om paaseieren te verstoppen. Op bezoek bij mensen met dementieTwee paashazen waren vorig jaar te gast […]

Verder lezen

februari 2024

Sensorische wandpanelen

Sensorische wandpanelen

Oefenen met vormen, kleuren, ordenen, motoriek, oog- handcoördinatie De jonge kinderen (2-6 jaar) die naar de dagbehandeling bij entrea lindenhout komen zijn zich volop aan het ontwikkelen. Om de ontwikkeling te stimuleren worden er verschillende spelmaterialen ingezet. De […]

Verder lezen

^