Hoe kun je leren van een Puzzel- en Kleurboek

Goodwill’s Puzzel- en Kleurboek is leuk maar zeker ook heel leerzaam!” aldus Joost Hes van Feuerstein Centrum Nederland/Cordaan. “Via een medisch kinderdagverblijf in Amsterdam-West kwam ik in aanraking met de puzzel- en kleurboeken van Goodwill. Ze vielen in eerste instantie vooral op door hun kleurrijke buitenkant. Maar toen ik de binnenkant ging bekijken was ik nog meer geboeid. En ook door de wijze waarop het bedrijfsleven en de zorg elkaar hierin hebben gevonden!

Zo leerzaam zijn de Puzzel- en Kleurboeken van Goodwill.nl

Denkvaardigheden
Joost Hes werkt op het Feuerstein Centrum Nederland van Cordaan. Als mediator is hij daar de verbinder tussen kinderen die niet leren van de wereld om hen heen en deze wereld. De Feuerstein-methode is ontwikkeld door prof. Reuven Feuerstein met als doel verschillende denkvaardigheden aan te leren en te ontwikkelen. Ook wel de cognitieve ontwikkeling genoemd. Deze vaardigheden zijn ons gereedschap waarmee we problemen kunnen oplossen en ons in het dagelijks leven staande kunnen houden. Joost noemt de voorbeelden: “Het zijn de gereedschappen die we nodig hebben om te kunnen leren veters strikken, te leren onze kamer op te ruimen, eten te koken maar ook om te leren lezen, schrijven en rekenen, hoe we een computer moeten bedienen of een raket naar Mars kunnen sturen.

Blijven ontwikkelen, op elke leeftijd
Iedereen, jong en oud, kan zijn leven lang deze vaardigheden blijven ontwikkelen. Met als doel de denkfuncties die niet goed ontwikkeld zijn of achteruitgaan te verbeteren of in stand te houden. Het motto van Feuerstein is: ‘Kan niet’ bestaat niet!

Joost legt uit: “De manier waarop wij denkvaardigheden aanleren noemen wij mediëren. Voorbeelden zijn:

  • efficiënt waarnemen,
  • informatie even in gedachten vasthouden,
  • planmatig werken,
  • verbindingen leggen,
  • oplossingsstrategieën gebruiken.

Feuerstein heeft speciale (papieren) materialen ontwikkeld om mee te werken. Maar eigenlijk kan mediëren met zeer veel materialen. Zelfs in een supermarkt, zoals mijn collega altijd zegt.”

Welke denkvaardigheden kun je oefenen met Goodwill’s Puzzel- en Kleurboek?
“De kinderen die bij Feuerstein Centrum Nederland/Cordaan komen leren hoe ze moeten leren. Met begeleiding leren ze hoe ze zich kunnen ontwikkelen en daar gebruik ik graag de Puzzel- en Kleurboeken voor.”

Kleurplaat/mandala: “De opbouw van het figuur waarnemen, volgorde van kleuren bepalen en dat blijven doen, kleine motoriek gebruiken, samenwerken van ogen en handen.”

Zoek de verschillen: “Planmatig waarnemen, oogmotoriek, oplossingsstrategie gebruiken, even vasthouden van informatie tussen de twee afbeeldingen.”

Doolhof: “Vooruitdenken, remmen van impulsen, informatie vasthouden tijdens het tekenen, overzicht houden, oplossingsstrategie bepalen.”

Zet in volgorde: “In gedachten de onderdelen heen en weer schuiven, planmatig werken, ruimtelijke oriëntatie.”

En dat de Cijferafbeeldingen, Schrijf- en tekenoefeningen, Kruiswoordpuzzels, Woordzoekers, Telplaten en Sudoku’s de denkvaardigheden bevorderen, is natuurlijk vanzelfsprekend.”

“Use it or loose it!”
De Puzzel- en Kleurboeken van Goodwill zijn op ons centrum heel prima te gebruiken. Hopelijk inspireert dit andere locaties waar de boeken gebruikt worden om naast de grote plezierfactor van de boeken, ook de denkfactor erbij te betrekken. Want ook daarvoor is de slogan: Use it or loose it!

Gepubliceerd op 15 februari 2022

Bent u ook een maatschappelijk betrokken ondernemer? Doe mee met Goodwill, samen geven we kleur aan de zorg!

WORD SPONSOR

Goodwill Days

november 2023

Sinterklaas 2023

Sinterklaas 2023

Op 18 november arriveert Sinterklaas weer in Nederland. Hij maakte vorige jaar een sfeerbeleving mogelijk bij zorgcentrum Proteion Libermannhof in Gennep. De bewoners met dementie konden herinneringen ophalen met warme chocomel, gedichten, jute zakken met pakjes en nostalgische […]

Verder lezen

oktober 2023

Familie uitje naar Plaswijckpark

Familie uitje naar Plaswijckpark

Het dagje Plaswijckpark was in één woord SUPER! Kinderen én hun families van de CityKids locaties De Uitvinders (Den Haag) en De Componist (Capelle aan den IJssel) zijn een dagje uit geweest. Ouders, broers en zussen mochten mee […]

Verder lezen

^