Betrokken ondernemers aan het woord: buroBlad

15 mei 2019

‘Waarom buroBlad Goodwill steunt? Wij willen graag kinderen op een Medisch Kinderdagverblijf wat meer kleur in hun leven geven. En als het aan ons ligt zou dat wat meer van de kleur groen mogen zijn!’

Marieke Dekker, communicatiemedewerker van buroBlad vertelt enthousiast: “Alle kinderen naar buiten! Dat is het streven van buroBlad als wij groene speelplekken ontwerpen. Want buitenspelen zou voor iedereen normaal moeten zijn, maar helaas wijst de praktijk tegenwoordig anders uit.”

Waarom wordt er nog zo weinig buiten gespeeld?
Spelcomputers, ouders die het gevaarlijk vinden, weinig uitdagende speelplekken in de buurt zorgen ervoor dat kinderen steeds minder buiten komen. Maar ook scholen en kinderopvang kiezen nog vaak voor de makkelijke weg bij het invullen van hun buitenspeelruimte door voor alleen wat toestellen op hun plein te kiezen. Dat kan anders! Ook en misschien zelfs juist voor de kinderen die een Medisch kinderdagverblijf (MKD) bezoeken. Voor hen lijkt de afstand tot ‘gewoon’ buitenspelen soms nog wat groter.” Maar dat hoeft niet, volgens Marieke.

Waarom is buitenspelen belangrijk?
Lekker naar buiten, frisse lucht en vitamine D opdoen is natuurlijk gezond. Kinderen kunnen hun energie kwijt en buitenspelen kan rust geven. Buitenspelen is onmisbaar voor een gezonde ontwikkeling en dat geldt voor ieder kind, dus ook voor kinderen op een MKD. Al hebben zij misschien op motorisch of sociaal-emotioneel vlak bij het buitenspelen wat extra ondersteuning nodig, juist een natuurlijke buitenruimte kan ze helpen om zich verder te ontwikkelen.”

Hoe maak je een goede buitenspeelruimte waar alle kinderen kunnen spelen?
Peter Doornenbal, landschapsontwerper van buroBlad, geeft daar duidelijkheid over: “In een reguliere speeltuin zijn veel prikkels. Het is een open, onbeschermde ruimte met spel dat plaats vindt rondom en in de richting van de speeltoestellen. Daardoor kan er chaos ontstaan of ervaren worden. Er is weinig uitdaging en zeker geen rust. In een natuurlijke buitenruimte wordt de speelplek door groen, spannende paadjes, afwisselende ondergronden en hoogtes zo ingericht dat er samen veel avontuur te beleven is, maar dat er zeker ook de mogelijkheid is om even stil te mogen staan en alleen te spelen. Een goede afwisseling tussen gesloten en open plekken, met een natuurlijke routing en sturing zorgen ervoor dat er zowel ruimte is voor kinderen om lekker te rennen en te ontladen van de nodige energie, als de rust om zich even terug te kunnen trekken en op die manier op te kunnen laden en energie op te doen.

Zand en water, stenen, gras, beplanting, aangevuld met natuurlijke spelelementen zoals keien en houten palen, zorgen voor de optimale uitdaging die zowel de grove als  fijne motoriek en sensitiviteit stimuleren. Bij het medisch kinderdagverblijf of het speciaal onderwijs wordt daarnaast natuurlijk ook gekeken naar de toegankelijkheid van de speelruimte zodat het ook voor kinderen met een lichamelijke beperking mogelijk is om zich goed door de ruimte te bewegen.”

Veiligheid
Een belangrijk punt van aandacht bij het ontwerp en de aanleg van een natuurlijke buitenruimte is de veiligheid”, vult Rien van Vliet, projectcoördinator nog aan. “Maar natuurlijke speelruimtes moeten gewoon aan dezelfde veiligheidseisen voldoen als reguliere speeltuinen. Er moet dus rekening worden gehouden met bijvoorbeeld valondergronden, de afstand tussen elementen en beknellingsgevaar. Wij zijn altijd erg strikt in het toepassen van de geldende regels, maar de vele avontuurlijke speelplekken die wij inmiddels gerealiseerd hebben zien worden, laten zien dat dit geen obstakel hoeft te zijn om kinderen toch een uitdagende speelplek te bieden. Kinderen met een zorgvraag kunnen daarnaast ook een andere vorm van veiligheid nodig hebben, in de vorm van overzicht of geborgenheid, toegankelijkheid of het gebruik van materialen. Ook daar houden wij rekening mee.

Peter Doornenbal ontwerpt samen met kinderen een speelterrein

Kortom… Alle kinderen naar buiten op een groen avontuur!
Durf dus met de kinderen samen met ons het avontuur aan te gaan”, besluit het  bevlogen drietal, dat samen buroBlad vormt, eensgezind. Dit ontwerp en adviesbureau voor de groene buitenspeelruimte zorgt er inmiddels al jaren voor dat buitenruimtes en schoolpleinen getransformeerd worden tot avontuurlijke en uitdagende speelplekken. En zoals dit blog heeft laten zien, kan een natuurlijke buitenruimte ook voor een MKD een meerwaarde hebben! Meer weten? Bezoek de website van buroBlad www.natuurlijkbuitenspelen.nl

Meedoen en sponsor de Goodwill Days
Wilt u ook maatschappelijk verantwoord ondernemen? Word sponsor van de Goodwill Days!

WORD SPONSOR

Goodwill Days

maart 2024

Paashazen op bezoek

Paashazen op bezoek

Het voorjaar staat voor de deur. Op 31 maart en 1 april is het Pasen. Dus de Paashazen huppelen weer vrolijk rond om paaseieren te verstoppen. Op bezoek bij mensen met dementieTwee paashazen waren vorig jaar te gast […]

Verder lezen

februari 2024

Sensorische wandpanelen

Sensorische wandpanelen

Oefenen met vormen, kleuren, ordenen, motoriek, oog- handcoördinatie De jonge kinderen (2-6 jaar) die naar de dagbehandeling bij entrea lindenhout komen zijn zich volop aan het ontwikkelen. Om de ontwikkeling te stimuleren worden er verschillende spelmaterialen ingezet. De […]

Verder lezen

^