Betrokken ondernemers aan het woord: Thijs en Marieke van Nuenen van Medido

Je raakt de regie kwijt over je dag als je elke dag vijf medicatie momenten hebt en daarvoor afhankelijk bent van thuiszorg. De verpleging komt vaak eerder of later en je moet je daarop aanpassen. Vijf keer per dag. Toch nog even wachten met eten, een klusje kun je net niet afmaken of je wordt gestoord tijdens je dutje. De automatische medicijndispenser Medido van Thijs en Marieke van Nuenen biedt uitkomst. Maak kennis met dit betrokken ondernemersechtpaar.

BLOG Medido Medicijndispenser

Behoefte
Een product ontwerpen dat aansluit op een behoefte. Dat is waar Thijs van Nuenen zich in vastbijt. Toen zijn oma in 2005 artrose had schrok hij van de manier waarop ze met haar medicatie om ging. Ze had door de artrose erg veel moeite met het openen van de medicatiezakjes. Uit frustratie gooide ze daarom de medicatie vaak weg. Hij schrok ervan: “Geen of te weinig medicatie brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Dat kan toch niet. Hoe gaat dit bij anderen? Moet iemand haar meerdere keren per dag komen helpen? Weg zelfredzaamheid.” Hij wilde haar helpen: Wat heeft zijn – verder nog zelfstandige – oma nodig: makkelijk te openen medicatie én een controle op de inname. Als industrieel product ontwerper maakte hij de eerste plannen voor de Medido medicijndispenser. In 2008 kwam de eerste versie op de markt.

Hoe werkt de medicijndispenser
De medicijndispenser wordt met medicatiezakjes gevuld voor een periode van één of twee weken. Thuiszorgmedewerkers worden door de Medido dienstverlening geschoold zodat ze goed met de medicijndispenser kunnen werken. Zodra een medicatie moment aanbreekt klinkt een geluidssignaal en wordt de medicatie in een zakje vrijgegeven door slechts één keer te drukken op de knop. Als het te lang duurt voor de gebruiker de medicatie uitneemt, volgt er automatisch een controle. Eerst wordt telefonisch contact gezocht, bij geen gehoor gaat iemand naar de cliënt toe. Op deze manier hebben cliënten weer regie over hun eigen dag. Ze weten wanneer medicatie nodig is en kunnen daar rekening mee houden als ze bijvoorbeeld weggaan of graag een dutje willen doen. Het maakt ze onafhankelijk, geeft hen vrijheid en ze kunnen langer zelfstandig blijven wonen.

Zelfredzaamheid bij thuiswonenden
Thijs is de pionier die de organisatie leidt en steeds op zoek is naar tools die de druk in de zorg wat kunnen verlagen. Zijn vrouw Marieke geeft voorlichting en trainingen over de Medido dienstverlening en verzorgt de communicatie. Een bekroning op hun werk is de vergoeding door zorgverzekeraars sinds 2012. Marieke zegt daarover: “Zo is ons product voor veel meer cliënten toegankelijk. Het draagt bij aan zelfredzaamheid bij thuiswonenden en geeft het gevoel van vrijheid, eigenwaarde en regie over hun dag.”

Tools voor de zorg
Er werken nu 80 tot 90 mensen bij Medido. Hun doel is de kwaliteit van zorg verbeteren. De zorgvraag is groot en de druk op zorgverleners is hoog. De medewerkers van Medido (Vitavanti) willen tools ontwikkelen die deze druk wat kunnen verlagen. Dat doel sluit mooi aan bij wat Goodwill doet vertelt Marieke: “Plezier bieden aan een groep die zorg nodig heeft. Het Puzzel- en Kleurboek ziet er goed uit, daar doen wij graag aan mee!”

Gepubliceerd op 14 juni 2022

Bent u ook een maatschappelijk betrokken ondernemer? Doe mee met Goodwill, samen geven we kleur aan de zorg!

WORD SPONSOR

Goodwill Days

maart 2024

Paashazen op bezoek

Paashazen op bezoek

Het voorjaar staat voor de deur. Op 31 maart en 1 april is het Pasen. Dus de Paashazen huppelen weer vrolijk rond om paaseieren te verstoppen. Op bezoek bij mensen met dementieTwee paashazen waren vorig jaar te gast […]

Verder lezen

februari 2024

Sensorische wandpanelen

Sensorische wandpanelen

Oefenen met vormen, kleuren, ordenen, motoriek, oog- handcoördinatie De jonge kinderen (2-6 jaar) die naar de dagbehandeling bij entrea lindenhout komen zijn zich volop aan het ontwikkelen. Om de ontwikkeling te stimuleren worden er verschillende spelmaterialen ingezet. De […]

Verder lezen

^